Хто має право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті

Хто має право на безкоштовний проїзд у громадському транспорті
https://protocol.ua/...tm_medium=email

Що робити, якщо безкоштовний проїзд для пільговиків не надається?

Ситуація з водіями-хамами не нова, щодня все більше фактів про неприйнятне поводження з пасажирами. Для прикладу: пасажири часто нарікають на те, що водії змушують оплатити проїзд без здачі або силою виганяють з автобуса пенсіонерів. Та річ не тільки в порушених правах чи ображених почуттях пасажирів, сварка відволікає водія від дороги і створює небезпеку.
Є визначений перелік пільгових категорій, котрі мають право на безкоштовний проїзд. Кошти для перевізників компенсуються з міського бюджету шляхом дотацій (різновиду субсидії).
Якщо водій чи власник автобуса посилається на те, що йому держава нічого не сплачує, то необхідно їм процитувати статтю 37 Закону України «Про автомобільний транспорт», де вказано:
«Автомобільному перевізнику, який здійснює перевезення пасажирів на автобусних маршрутах загального користування, забороняється відмовлятися від пільгового перевезення. Безпідставна відмова від пільгового перевезення тягне за собою відповідальність згідно з законом».
А саме відповідно до статті 133-1 Кодексу України про адміністративні правопорушення безпідставна відмова від передбаченого законом пільгового перевезення громадян тягне за собою накладення штрафу на водіїв транспортних засобів, громадян – суб'єктів підприємницької діяльності у розмірі 136 гривень.
У разі порушення фіксуйте відмову на відео, попросіть контакти свідків. Зібрані дані допоможуть подати заяву або скаргу до працівників поліції чи до Державної служби України з безпеки на транспорті.
Якщо Ваші права порушуються, звертайтесь до правопросвітницького проекту Міністерства юстиції України «Я МАЮ ПРАВО!» 0800 213 103. Тут Ви зможете отримати не тільки фахову юридичну консультацію, але й безкоштовні послуги адвоката від держави.
Захищайте свої права з Мін’юстом