Як ТАУН СЕРВіС обраховує малозабеспечених громадян та хто «кришує" цей бізнес

Як ТАУН СЕРВіС обраховує малозабеспечених громадян та хто «кришує" цей бізнес

Мова йде про малозабеспечених громадян м. Сєвєродонецька, яким призначено субсидію на надання послуг з централізованого постачання холодної води і водовідведення, при відсутності централізованого постачання гарячої води, у яких відсутні прилади обліку.

Згідно Постанови Кабінету Міністрів України. від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»:
1. Установити громадянам, які відповідно до законодавства мають субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, соціальну норму:
2) для користування послугами з централізованого постачання холодної води - 2,4 куб. метра на одну особу на місяць за наявності централізованого постачання гарячої води та 4 куб. метри на одну особу на місяць за відсутності централізованого постачання гарячої води.

Згідно рішення виконкому від 13.07.2010 року №1196 «Про затвердження норм споживання води для населення» в м. Сєвєродонецьку встановлена норма споживання за централізоване холодне водопостачання і водовідведення в розмірі 250 л на добу (7.5 куб. м на місяць).

Встановлена в м Сєвєродонецьку норма СУПЕРЕЧИТЬ задекларованій меті, зазначеній в постанові № 409:
«З МЕТОЮ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ДЕРЖАВНИХ СОЦІАЛЬНИХ ГАРАНТІЙ у сфері житлово-комунального обслуговування, приведення існуючих норм споживання житлово-комунальних послуг до їх фактичного обсягу споживання, дотримання принципу соціальної справедливості під час надання пільг і субсидій, ...».

Так за який же об’єм холодної води повинен платити споживач?
За 4 чи 7.5 куб. метри на одну особу на місяць?

Відповідь на це питання дає Постанова № 409, в якій написано:

3-1. Установити, що в разі затвердження органами місцевого самоврядування норм споживання житлово-комунальних послуг, що перевищують соціальні нормативи, визначені підпунктами 2-4 пункту 3 цієї постанови, компенсація додаткових витрат громадянам, яким відповідно до законодавства призначено субсидію на оплату житлово-комунальних послуг, у разі відсутності квартирних приладів обліку холодної та гарячої води здійснюється за рахунок місцевих бюджетів.

Сказано однозначно: "компенсація додаткових витрат здійснюється за рахунок місцевих бюджетів".

Гр. К., який підходить під цю категорію громадян, звернувся письмово (лист вих. гр. К. № 561К; вх. ТАУН СЕРВІС № 424-К) до ТАУН СЕРВІС з проханням зробити нарахування згідно з нормативно-правовими актами.

Адміністрація ТАУН СЕРВІС перерахунок не зробила (лист ТАУН СЕРВІС, вих. № 268).

Що робити гр. К.?

Напрошується природна відповідь: звернутися за захистом до міського голови, якого вибрали більшістю, якому громадяни платять заробітну плату (через сплачувані ними податки) який, згідно Закону України "Про місцеве самоврядування в Україні":

Стаття 30.
До відання виконавчих органів сільських, селищних, міських рад належать:
3) здійснення контролю за дотриманням законодавства щодо захисту прав споживачів;

Стаття 42.
4. міський голова:
1) забезпечує здійснення у межах наданих законом повноважень органів виконавчої влади на відповідній території, додержання Конституції та законів України, виконання актів Президента України та відповідних органів виконавчої влади;

Звернувся гр. К.письмово за допомогою до міського голови (лист вих. гр.К. № 562К, вх. міськради № К-1971) з проханням:
"1. Розглянути мою заяву і провести перерахунок оплати за централізоване холодне водопостачання і водовідведення за весь період нарахування мені субсидії з розрахунку, встановленого державою соціального нормативу (4 куб. м на місяць).
3. Переглянути встановлений в м Сєвєродонецьку норматив споживання за централізоване холодне водопостачання и водовідведення в розмірі 250 л на добу (7.5 куб. м на місяць) і привести його у відповідність з постановою Кабінету міністрів України від 6 серпня 2014 р. № 409 «Про встановлення державних соціальних стандартів у сфері житлово-комунального обслуговування»: в розмірі 4 куб. м за місяць".

Одержав відповідь. Навіть дві на одне звернення.
1. Заступник міського голови О. І. Ярош в листі (вих. № 1290) пише:
"Виходячи з вищенаведеного, для проведення перерахунку за спожиті послуги з централізованого постачання холодної води та водовідведення за соціальними нормативами по Вашому особовому рахунку не має підстав".
2. Заступник міського голови С. В. Зарецький в листі (вих. № 2534) пише:
"Звертаємо Вашу увагу, що громадяни, яким призначено субсидію, сплачують свою обов’язкову частку плати за послуги в межах соціальної норми житла та соціальних нормативів користування житлово-комунальними послугами.
Іншим (так написано в оригіналі – «П. К.») чинним законодавством не передбачено".

«Іншим» чинним законодавством не передбачено. А діючим законодавством передбачено?

Так «не має (так написано в оригіналі – «П. К») підстав» чи «сплачують свою обов’язкову частку плати за послуги в межах соціальної норми житла»?
Туманно і незрозуміло.

Зробили (зроблять) перерахунок чи ні?

На звернення гр. К. (вих. гр.К. № 601КЕ, вх. міськради № К-6717) в. о. першого заступника міського голови С. В. Зарецький (вих. № 3836 пише більш однозначно (але протирічить вищесказаному вище ним же):
«... додатково до обов’язкового платежу необхідно оплачувати послуги, спожиті понад соціальні норми».
Всупереч законодавству!!!

До теперішнього часу ні від адміністрації ТАУН СЕРВІС, ні від міського голови гр. К. не одержав повідомлення про проведення перерахунку.
Щомісячних офіційних рахунків за виконані послуги ТАУН СЕРВІС не надає, що є також порушенням законодавства.
Розрахункові листи, на які полюбляють посилатися чиновники, – «фільчина грамота», яка не має юридичної сили. В суді вони не є доказами.

Виходить, як в анекдоті (про "задовольнити наполовину")?:

«Приходить громадянин з письмовою заявою до міського голови з проханням вжити заходи до керівника комунального підприємства, який порушує чинне закондательства і незаконно збільшує нарахування плати за надані послуги.
Міський голова пише резолюцію: "Задовольнити наполовину".
Громадянин запитує: "Як можна задовольнити наполовину»?
Міський голова витягує ліву руку, стиснуту в кулак, долоню правої ребром прикладає до плеча лівої і каже: "Ось так задовольняють повністю".
Потім прикладає ребром долоню правої до згину ліктя лівої і каже: "А ось так задовольняють наполовину".

А скільки таких, "напівзадоволених", мешканців в м. Сєвєродонецьку?
А це шкідливо не тільки для гаманця, але і для здоров’я.

Сєвєродонецька міськрада встановила явно завищені нормативи споживання за централізоване холодне водопостачання та водовідведення в розмірі 250 л на добу (7.5 куб. м на місяць). В той же час Кабінет міністрів України встановив соціальний норматив в розмірі 4 куб. м за місяць.
Майже вдвічі менший.
Невже вони такі "грязнулі"?
Або не вмиваються, або в туалет не ходять? Ну, хто працює, то вихід у них є.

Зате в нашому європейському місті і живуть по-європейськи: 250 л на добу на одну особу, включаючи немовлят, холодної води.
Правда, гарячої води вже не бачили декілька років.
Ну, це не проблема: є декілька озер та багато калюж.
А взимку? – Та скільки там тої зими!

Але ТАУН СЕРВІС протизаконно встановив витрати води не 250 л на добу, а 300 л (9 куб. м на місяць), що вище встановленого владою нормативу на 5 куб. м на місяць.
При тарифі 15.06 грн (з ПДВ) за 1 куб. м води та стоків переплата становить 75.30 грн на місяць з 1 особи.
Мабуть, чиновники ТАУН СЕРВІСу вважають (логічно, але незаконно - і таке буває), що споживачі при відсутності централізованого горячого водопостачання підігрівають воду газом чи єлектроенегією.
Ну, це вже претензії до теплопостачаючих підприємств, які, порушуючи законодавство, не надають централізованого гарячого водопостачання.
І тут нужденні громадяни страждають додатково.
1. При відсутності централізованого гарячого водопостачання встановлена більш висока норма газоспоживання.
2. При нагріванні води електричними водонагрівачами кожен споживач щомісяця переплачує до 200 грн, які не субсидуються. При присутності централізованого гарячого водопостачання ці видатки покривались би субсидією.
При тому, споживач оплачує затрати на єлектроенергію за підвищеними тарифами, тому, що споживання йде поверх встановленого нормативу.

Встановивши явно завищені нормативи споживання за централізоване холодне водопостачання та водовідведення, міськрада:
1. При невиконанні вимог законодавства, - сприяє незаконному збагаченню ТАУН СЕРВІСа за рахунок громадян з низьким рівнем доходів.
2. При виконанні вимог законодавства, - також сприяє незаконному збагаченню ТАУН СЕРВІСа за рахунок міського бюджету (тих же громадян, які сплачують податки)

Громадяни - в програші.
ТАУН СЕРВІС - в виграші.
Чиновники виконкому та міськради – в ... (я не знаю, тут самі напишіть ...)

"Солодка парочка"? - ТАУН СЕРВІС обраховує - міський голова "кришує".
Куди йдуть незаконно взяті з громадян кошти?

«Пенсіонер Козлов», тел. для довідок та консультацій: 050-422-42-14