Электромережі не витримали перевантаження, без світла були 3,5 тис. осель

Ввечері 8 листопада тимчасовий обласний центр підконтрольної Луганщини Сєвєродонецьк зіткнувся з масштабним знеструмленням споживачів. Внаслідок двох аварійних відключень без світла опинились 3437 споживачів. Безпосередньою причиною аварій став вихід з ладу високовольтного запобіжника на одній з підстанцій, що пов’язано з перевантаженням електромереж. Останнє викликано похолоданням, зривом опалювального сезону та масовим використанням споживачами електрообігрівачів. В результаті цього сумарне споживання електроенергії значно перевищує договірну потужність споживання та сумарну пропускну здатність електромереж.

Орієнтовне погашення сталося в 18:30, а близько 22 години частині абонентів було відновлено електропостачання, решта отримали світло близько 23 години. Через відсутність в енергетиків палива та фінансову кризу, для проведення ремонтних робіт довелось чекати на транспорт від міських комунальників. На жаль, наразі тільки така злагоджена спільна робота дає можливість хоч якось утримувати електропостачання на Луганщині на якомусь задовільному рівні.
8 листопада без світла опинився й житловий будинок на вулиці Єгорова, 29. Через холоднечу та неконтрольоване використання електрообігрівачів там повністю вийшло з ладу внутрішньодомове електрообладнання (згоріла проводка) та сталася пожежа. Вчора там працювали пожежники, сьогодні мають бути комунальники. 11 споживачів в цьому будинку досі перебувають без електроенергії.

Як бачимо, ситуація все більше погіршується. Зрив опалювального сезону в Сєвєродонецьку, слабкість енергосистеми, криза в ЛЕО – все це вже не просто загрожує Луганщині. Біда вже прийшла в наш дім. І в особливій небезпеці перебувають сотні тисяч мешканців Сєвєродонецька, Лисичанська та Рубіжного. Як пам’ятаємо, 3 листопада вже була «перша ластівка» - знеструмлення 140 осель в двох будинках на Гвардійському проспекті Сєвєродонецька через перевантаження споживачами електричних мереж. Враховуючи, що наразі в Сєвєродонецьку перебувають без опалення 637 житлових будинки (53803 осіб – пів міста), 6 дитсадків, 9 шкіл та 4 лікарні – слід бути готовими до нових аварій. Енергетики роблять все можливе для їх попередження, але їх руки все ж зв’язані – фінансовою кризою, триденкою та пропускною здатністю електромереж.
А попереду – зима з морозами.

****
Нагадаємо, що через 5-мільярдні борги споживачів Луганське енергетичне об’єднання з грудня 2016 року опинилося в фінансово-господарській кризі. НКРЕКП застосувало до ЛЕО фінансові санкції, Державна виконавча служба арештувала рахунки – що призвело до відсутності коштів, введення триденного робочого тижня, втрати кваліфікованого персоналу, зриву підготовки до зими два роки поспіль, деградації енергосистеми. Згідно тарифу, з грудня 2016 по жовтень 2018 ЛЕО втратило більше 1,1 млрд грн, що мали були витрачені на ведення господарської діяльності.
При цьому, фахівці відзначають високу ймовірність нового витка кризи в ЛЕО, що в сумі не дає можливість підприємству повернутись до нормального, 5-денного робочого тижня навіть в 2019 році.

Борги споживачів виникли внаслідок державної політики – трирічного безоплатного постачання електроенергії на окуповану частину Луганщини, відсутності механізмів погашення боргів комунальних підприємств і т.д.
Фінансова криза виснажила енергокомпанію, строки підготовки до зими зірвано, а енергетична система Луганщини працює нестабільно. Фахівці прогнозують для підконтрольної Луганщини дуже складну та небезпечну зиму – крім підвищеної аварійності, можливі й більш страшні наслідки – інфраструктурна катастрофа типу «Алчевськ-2006» в масштабах цілого прифронтового регіону.

ТОВ "Луганське енергетичне об'єднання"