Корисна інформація від поліцейських: механізм реалізації права на захист

В рамках проведення Всеукраїнського тижня права сєвєродонецькі правоохоронці долучилися до інформування та роз’яснення місцевим мешканцям прав людини та громадянина.

В контексті діяльності Національної поліції України, першочергово правоохоронці забезпечили максимальний доступ до інформації щодо права кожного на захист (ст. 59 Конституції України). З метою його реалізації, у всіх приміщеннях Сєвєродонецького відділу поліції, а також у Поліцейських станціях, де здійснюється прийом громадян та процесуальні дії з учасниками кримінальних проваджень розміщені відповідні інформаційні плакати та буклети. Відтепер кожен відвідувач має можливість ознайомитись зі своїми правами та отримати правову допомогу чи консультацію у відповідності до Законодавства України.

ДОВІДНИКОВА ІНФОРМАЦІЯ: Відповідно до Закону України «Про безоплатну правову допомогу», система складається з: 
I. Безоплатної первинної правової допомоги
II. Безоплатної вторинної правової допомоги

Безоплатна первинна правова допомога передбачає надання правової інформації, консультацій, роз’яснень з правових питань, складення заяв, скарг, інших документів правового характеру (крім документів процесуального характеру). Право на отримання такої допомоги мають всі особи, які перебувають під юрисдикцією України, а надавати її з 9 липня 2011 року зобов’язані всі органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Центр з надання безоплатної допомоги у м. Сєвєродонецку: вул. Гоголя, 24 +38(099) 526-48-54, (06452) 4-25-43

Безоплатна вторинна правова допомога полягає у забезпеченні захисту особи від обвинувачення, представництва особи в судах, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, перед іншими особами, а також складенні документів процесуального характеру. Право на отримання такої допомоги мають:
 особи, до яких застосовано адміністративне затримання або адміністративний арешт;
 особи, затримані за підозрою у вчиненні злочину;
 особи, до яких як запобіжний захід обрано тримання під вартою. У цьому випадку правова допомога надається протягом 72 годин з моменту затримання.
У разі якщо слідчий суддя або суд прийняв рішення про тримання особи під вартою, безоплатна правова допомога щодо захисту від обвинувачення надається: особам, у яких сукупний дохід сім'ї нижче суми прожиткового мінімуму; інвалідам, які отримують пенсію або допомогу в розмірі менше двох прожиткових мінімумів для непрацездатних осіб; дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування та безпритульним дітям.
 особи, в кримінальному провадженні щодо яких відповідно до положень Кримінально-процесуального кодексу України захисник залучається слідчим, прокурором, слідчим суддею або судом для здійснення захисту за призначенням або проведення окремої процесуальної дії.

Телефон гарячої лінії системи безоплатної правової допомоги 0-800-213-103.

Корисні посилання:
Закон України «Про безоплатну правову допомогу»
http://zakon1.rada.gov.ua/laws/show/3460-17/page
Постанова КМУ від 28 грудня 2011 №1363 «Про затвердження Порядку інформування центрів з надання безоплатної вторинної правової допомоги про випадки затримання, адміністративного арешту або застосування запобіжного заходу у вигляді тримання під вартою» 

http://zakon0.rada.gov.ua/laws/show/1363-2011-%D0%BF
Місцеві центри з надання безоплатної правової допомоги
http://legalaid.gov.ua/ua/local-centres