Із залу суду.

   Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснювалось процесуальне керівництво та підтримання публічного обвинувачення у кримінальному провадженні стосовно мешканця м. Сєвєродонецька Н. за вчинення злочину, передбаченого ч. 1 ст. 164 КК України - злісному ухиленні від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів).

   Досудовим слідством встановлено, що рішенням Сєвєродонецького міського суду, винесеного у 2012 році, на Н. покладено обов’язок по сплаті аліментів на утримання малолітнього сина у розмірі 1/4 частки від усіх видів доходу, але не менше ніж 30% прожиткового мінімуму для дитини відповідного віку щомісячно, до досягнення дитиною повноліття.   

   Незважаючи на покладений на нього судовим рішенням обов’язок, Н., починаючи з квітня 2017 року, грубо порушуючи обов’язки, покладені на батьків сімейним законодавством України, усвідомлюючи необхідність виконання покладеного на нього судовим рішенням обов’язку по сплаті аліментів на утримання своєї малолітньої дитини, передбачаючи, що несплата аліментів спричиняє шкоду її нормальному розвитку, вихованню і здоров’ю, аліменти на утримання сина сплачував не регулярно та не в повному обсязі, ніякої матеріальної допомоги не надавав, а починаючи з серпня 2018 аліменти не сплачував взагалі, від виконання рішення суду злісно ухилявся.

   Внаслідок проведених слідчих дій, а також роз’яснення підозрюваному його прав та обов’язків по утриманню своїх дітей, заборгованість по аліментам у розмірі 36806 грн. погашено до початку судового розгляду, внаслідок чого потерпілий (син) та його законний представник (колишня дружина) відмовилися від підтримання обвинувачення у відношенні Н. 

   Сєвєродонецьким міським судом в грудні поточного року справу розглянуто. У зв’язку з тим, що злісне ухилення від сплати встановлених рішенням суду коштів на утримання дітей (аліментів) є кримінальним провадженням у формі приватного обвинувачення, відмова потерпілого від його підтримання є безумовною підставою для закриття такого провадження, ухвалою суду кримінальне провадження за обвинуваченням Н. у злісному ухиленні від сплати аліментів закрито.

Д.О. Куцелепа, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури