Забезпечення газовими лічильниками споживачів – спільне завдання керівництва міста, міськгазу та населення

Забезпечення газовими лічильниками споживачів – спільне завдання керівництва міста, міськгазу та населення

Верховний суд України скасував дію норм споживання газу без лічильників, які були затверджені постановами Кабінету Міністрів України № 203 та 204 від 23 березня 2016 року. З 01.12.2018 року Норми споживання природного газу населенням у разі відсутності газових лічильників збільшено втричі.

Цією проблемою наразі опікується керівництво міста та вишукує шляхи її вирішення. Про це зазначає у своєму коментарі секретар міської ради, в.о. міського голови Вячеслав Ткачук:
«Збільшення норми споживання газу стало проблемою для людей, які не мають газових лічильників. Мною було ініційовано низку нарад за участі міськгазу, УЖКГ, УПтаСЗН, під час яких обговорювалися шляхи вирішення цієї проблеми.

У міськгазі є Програма зі встановлення лічильників безкоштовно. Їх закупівлею та встановленням займається міськгаз. Городянам, в яких немає лічильників, потрібно йти до Управління з експлуатації газового господарства та писати заяву. Там є черга на встановлення. Наразі міськгазом здійснюються заходи щодо закупівлі достатньої кількості газових лічильників. Згідно з Законом України «Про забезпечення комерційного обліку природного газу», гранична дата встановлення лічильників газу споживачам - 1 січня 2021 року.

На сьогодні встановлюється до 10 лічильників на день.

Побутові споживачі природного газу (населення) можуть самостійно за власний кошт встановлювати газові лічильники. У такому випадку лічильники можуть бути встановлені міськгазом, а можуть бути встановлені іншими підприємствами, які мають на це ліцензію.

У Законі передбачена подальша компенсація таких витрат. Однак, порядок компенсації поки не розроблений».
Також Вячеслав Ткачук повідомив, що наразі є домовленість з керівництво міськгазу про першочергове забезпечення лічильниками пільгової категорії громадян. Цю інформацію міськгазу має надати УПтаСЗН міськради.

Начальник УПтаСЗН Наталя Василенко наголосила, що у зв’язку зі зміною норм споживання газу населення не втратить субсидію.