Зміни в країні за три роки роботи Уряду

Зміни в країні за три роки роботи Уряду

Цього тижня виповнилося три роки з призначення роботи нового Уряду, який сьогодні називають Урядом Гройсмана.

Криза, у якій перебувала країна у 2014 році, зупинена. Забезпечено економічне зростання та фінансовий ресурс для проведення важливих соціальних та інфраструктурних реформ.

Що змінилося, ми розглянемо детальніше.

УРЯД ВИВІВ КРАЇНУ З КРИЗИ

У 2015-му ВВП воюючої України впав на 9,9%. А вже у 2016-му ВВП так само воюючої країни зріс на 2,3%, у 2018-му - на 3,2%. Рівень інфляції зменшився з 43,3% у 2015 році до 9,8% у 2018 році.

Відновлено кредитування МВФ, що допоможе розрахуватися з боргами. Крім того, країна увійшла в пік виплат за зовнішніми боргами. Цього року ми маємо виплатити 427 млрд зовнішнього боргу. В Уряді є чіткий план скорочення боргу без будь-якого популізму, що на даному етапі могло би означати повернення кризи. Вперше впроваджено стратегію “жити на свої кошти”, готуються збалансовані бюджети та введено в дію стратегію управління державним боргом.

"В оновленій Середньостроковій стратегії управління боргом на 3 роки, яку Мінфін представив на минулому стратегічному комітеті Уряду, ми ставимо більш амбітні цілі щодо зменшення боргу до ВВП вже до 50,5% до кінця цього року і до 41,4% за три роки та швидшого розвитку локального ринку запозичень", - вказала міністр фінансів Оксана Маркарова.

РОЗПОЧАТО РЕФОРМИ В ГАЛУЗЯХ, ЯКІ РАНІШЕ ВВАЖАЛИСЯ НЕПІДЙОМНИМИ

У країні розпочато пенсійну реформу. Головне – розпочалося підняття пенсій без підняття пенсійного віку. "Ми виходимо зараз на відновлення системи, щоб вона працювала. Що нам вдалось зробити? Середній розмір пенсій в країні зріс, і сьогодні він складає 2 645 гривень. З 2016 року це збільшення в 1,5 рази. Ми провели перерахунок військовим пенсіонерам в минулому році на 1500 гривень і в цьому році ще на 760 гривень в середньому", - зазначив Володимир Гройсман на засіданні Уряду.

В рамках медичної реформи запрацювала програма «Доступні ліки», якою на сьогодні користуються 7 млн людей.

Розпочато реформу екстреної допомоги, працює програма “сімейний лікар". Розпочато масштабне будівництво доріг. За три роки було збудовано і відремонтовано 6800 км доріг. Взагалі, фінансування дорожньої галузі збільшилося втричі з 19 млрд гривень у 2016 році до 55 млрд гривень у 2019 році.

Успішно йде реформа освітньої галузі. Створено сучасний освітній простір для першачків. Заробітна плата вчителів зросла на 85%.

Розпочато трирічне бюджетне планування, ще у якості пілотного проекту в 2017 році, задля чого було також внесено зміни до Бюджетного кодексу. В результаті, держбюджет на 2018 рік Мінфін вже розробив на основі середньострокової бюджетної резолюції, яка є ключовим елементом середньострокового бюджетного планування. Це дає можливість
якісного планування на рівні місцевих бюджетів. Як інструмент середньострокового бюджетного планування запроваджуються трирічні місцеві фінансові плани.

Успішно йде реформа децентралізації, завдяки якій створюється та відбудовується інфраструктура. На Луганщині вже створено 22 об'єднаних територіальних громади, де жителі вже відчули позитивні зміни.
У першій створеній на Луганщині Новопсковській ОТГ за час існування створено та відкрито ЦНАП у селищі Новопсков загальною вартістю більш 2 млн гривень, побудований спортивний майданчик із штучним покриттям у селищі Новопсков загальною вартістю півтора мільйони гривень. Проведено капітальний ремонт 25 км доріг. Також зроблено капітальний ремонт трьох дитячих садків, селищного будинку культури, капітальний ремонт вуличного освітлення та багато іншого.
У найбільшій в Україні ОТГ, в межах Біловодського району за невеличкий проміжок часу створено сучасний ЦНАП, реконструйовано школи і дітсадки, збудована Біловодська амбулаторія сімейної медицини, ремонтуються дороги і спортивні об'єкти.
Взагалі за підтримки Уряду тільки у 2018 році збудовано 5281 новий об’єкт.

“Всі структурні реформи треба продовжувати. Не можна зупинятися на півдорозі… Сильна економіка дасть можливість протистояти викликам. Ми маємо і можемо зростати більше, ніж сьогодні. На порядку денному вже стоять рішення й кроки, які відкриють можливості активного зростання економіки, а бенефіціаром цього стане український народ», - зазначив Володимир Гройсман під час 12-го Київського безпекового форуму.

ЗРОСТАННЯ СОЦІАЛЬНИХ СТАНДАРТІВ

Уряд забезпечує зростання соціальних стандартів відповідно до можливостей економіки. Всі підвищення відбуваються за рахунок збільшення доходів бюджету, а не за рахунок друкування грошей. За час роботи Уряду середня пенсія зросла в 1,7 рази. З 1703,43 гривень у 2016 році до 2924 гривень у квітні 2019 року. Середня зарплата зросла вдвічі, мінімальна – втричі.

РОБОТА З ПАРЛАМЕНТОМ

На сьогодні вдало вибудована робота з парламентом. Це видно з того, що вже три роки бюджети подаються і ухвалюються вчасно. Крім того, Верховна Рада підтримує урядові ініціативи. Це – пенсійна реформа, закон про приватизацію. Це також урядовий законопроект "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення забезпечення дотримання прав учасників кримінального судочинства та інших осіб правоохоронними органами при провадженні досудового розслідування", який назвали “маски-шоу” стоп. Закон повинен допомогти бізнесменам боротися з незаконним тиском з боку слідчих.

Економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і продовження капітального ремонту країни – це ті пріоритети, які ставить Уряд на найближчу перспективу. Про це сказав Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман під час «Години запитань до Уряду» у Верховній Раді.

«У неділю виповнюється три роки обрання нашого Уряду. Громадяни знають і розуміють, наскільки ці роки були важкими. Як ми прожили ці роки – ми знаємо, але важливо, як будемо жити далі, в яких пріоритетах. І ці пріоритети – економічне зростання, зростання якості життя, утвердження ефективної системи управління державою і капітальний ремонт країни, яким ми займаємося. Зрозуміло, що нам тут буде потрібна підтримка Парламенту. Все найцікавіше ще попереду», – додав Володимир Гройсман. 

 

Олександр АНТОНОВ