Презентація книги «Таке було» Сергія Каленюка

Презентація книги «Таке було» Сергія Каленюка

У київському видавництві вийшла друком нова книжка «Таке було» нашого відомого краєзнавця Сергія Каленюка. Її презентація відбудеться у Кризовому медіацентрі «Сіверський Донець» 17 травня ц.р., початок о 18 годині. З участю автора й, звісно, з можливостю придбати його книжку з автографом..

Аби спілкування з такою яскравою особистістю. було г’рунтовнішим, корисно більше знати про неї. Ми товаришуємо з Сергієм понад 40 років, мені довелося бути літературним редактором низки його книжок (в тому числі й цієї), тому можу дещо допомогти.

Член Спілки краєзнавців України С.П.Каленюк - уродженець Житомирщини, син тамтешніх вчителів. Поріднившись ще молодим фахівцем із Сєвєродонецьком, він знайшов тут багато друзів. Очолив міський клуб шанувальників поезії, сам узявся за історичне літературознавство, краєзнавство. Далеко за межами Луганщини стали відомими його книжки з історії сходу України, серед яких й написані разом із тодішнім головним архітектором Лисичанська, теж затятим краєзнавцем Миколою Ломако. Автори, повною мірою використовуючи свої професійні знання (Сергій Петрович працював провідним інженером-метрологом об’єднання «Азот»), ретельно вивчили стародавні карти, спроектували їх на сучасність і довели, що наші співвітчизники спрадавна заселяли величезну територію Дикого поля і не мають рації ті, хто вважав її освоєння справою лише останніх століть. Такі книжки є корисними і завдяки сучасним, науковим підходам до досліджень.

Працями Сергія Каленюка зацікавилися навіть в Інституті історії України Національної академії наук. Його співробітники залучали Сергія Петровича до роботи над «Енциклопедією історії Україні». Варто згадати унікальні каленюковські роботи «Сєвєродонецьк літературний: Літературознавчі розвідки», «Сліди на сакмі: краєзнавчі розвідки», «Краєзнавцю про вимірювання», «Записки метролога», написані в співавторстві «Давня історія Сєверодонецька. Мандрівка краєм за давніми картами», «Роти полку Депрерадовича. Мандрівка Лисичанським краєм у пошуках першопоселенців», «Террафоксы и другие лисичане». Всі ці видання блискавично стали раритетами.

Нова, чудово оформлена книжка «Таке було» видана до 85-річчя Сєвєродонецька завдяки підтримці власника місцевої книгарні А.А. Галяна (який й організував її реалізацію в своєму «Глобусі»). Вона спирається на солідні дослідження, знайдені, проаналізовані автором переконливі факти, власні відкриття. Йдеться про заселення лівого берега Сіверського Дінця при переході Кальміуської сакми на Боровському перевозі. Перед читачами постає історія появи лівобережних селищ і сіл, які підпорядковуються Сєверодонецьку.

«Мене цікавило, чому і як виникли ці поселення тут, навколо піщаного “Журавського пустища”, на якому виріс Сєверодонецьк. Чому мають такі назви: Воєводівка, Воронове, Боровське, Боброве, Лісна Дача, Метьолкіне, Павлоград, Синецький, Сиротине, Осколонівка, Щедрищеве, як сладалася їхня доля?», - розповідає автор.

Разом із ним читачі уявляють старовинне життя, прослідковують естафету епох. Все це захоплює незалежно від вашого віку. Адже стосується нашого краю, нас з вами. Багато передано, як то кажуть, в особах і конкретних історіях.

Тож на зустрічі можна буде не тільки придбати нову книгу, а й почути багато цікавого, в тому числі відповіді на традиційні питання про подальшу роботу краєзнавця, який відкриває нам зв'язок поколінь.

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ, заслужений журналіст України.