У Сєвєродонецьку відбудуться лекція, майстер-клас та концерт у рамках проєкту «Open partes. Комунікація без меж»

У Сєвєродонецьку відбудуться лекція, майстер-клас та концерт у рамках проєкту «Open partes. Комунікація без меж»

21 та 22 жовтня у Сєвєродонецьку у рамках освітнього проєкту «Open partes. Комунікація без меж» відбудуться лекція, майстер-клас та концерт, що презентують партесну хорову музику. Проєкт проходить у партнерстві з Сєвєродонецьким фаховим коледжем культури і мистецтв ім. Сергія Прокоф'єва та за підтримки Українського культурного фонду
Open Opera Ukraine продовжує реалізовувати масштабний проєкт «Musica sacra Ukraina: партесний вимір». Проєкт цілісно досліджує одну з найбільш вагомих, самобутніх та маловивчених частин української музичної історії – багатоголосний (партесний) український спів XVII- XVIII століття. Саме даний період позначив радикальні зміни у музичній царині: до традиційного для церковної практики одноголосного співу додалося багатоголосся. Перетин західних тенденцій та локальна традиція утворили в партесній музиці дивовижний синтез, який дозволяє говорити про феномен українського музичного бароко.

Результатом спільної роботи науковців-музикологів та виконавців за підтримки Українського культурного фонду став записаний вокальним ансамблем Open Opera Ukraine аудіодиск з партесними концертами композитора і теоретика XVII ст. Миколи Дилецького та 12-голосними концертами анонімних авторів XVIII ст. Анонімні твори були виконані вперше за партитурами, укладеними на основі архівних рукописів з Київської колекції. Для презентації партесного спадку в Україні та світі було створено двомовний українсько-англійський сайт http://lab.openopera.com.ua/. З великим успіхом влітку цього року відбулися концерти у Києві та Одесі.

Потреба поділитися досвідом, набутим у роботі над партесами, спонукала до ініціювання освітнього проєкту «Open partes. Комунікація без меж», який підтримав Український культурний фонд. «Ми прагнемо широкої комунікації: залучення мистецьких спільнот, студентів та викладачів навчальних закладів, шанувальників старовинної музики у різних точках України через безпосереднє спілкування на лекціях, майстер-класах і концертах, – коментують організатори. – Прагнемо донести красу партесів, дати ключі для їх розуміння й відтворення, продовжити спільні пошуки у діалозі з фахівцями та аудиторією».

Учасники проєкту «Open partes. Комунікація без меж»:

  • Наталія Хмілевська – авторка програми, художня керівниця, хормейстерка, ведуча майстер-класів
  • Анна Гадецька – керівниця проєкту, співавторка програми, лекторка
  • Євгенія Ігнатенко – співавторка програми, наукова консультантка, лекторка

Open Opera Ukraine – незалежна платформа, діяльність якої спрямована на формування нових підходів в сприйнятті широкою аудиторією оперного мистецтва та академічної музики. Шляхи досягнення мети – створення нових сучасних постановок, розвиток аудиторії і професійна допомога молодим талантам. Особливий акцент Open Opera Ukraine ставить на музиці бароко, а також на автентичній виконавській практиці, що належить до цього музичного пласту. Серед проектів, реалізованих Open Opera Ukraine, – постановка опери «Дідона та Еней» Генрі Перселла (10 показів у шести містах України), опери «Ацис і Галатея» Г.Ф.Генделя, українсько-німецький проект «Бах єднає», ініціювання проекту дослідження та презентації українських партесних концертів «Musica sacra Ukraina: партесний вимір» (випуск аудіодиску партесних концертів, створення сайту «Лабораторія Musica sacra Ukraina», концерти з партесними програмами у Києві, Одесі).

Open Opera Ukraine здійснює освітню та концертну діяльність у співпраці з такими знаними в Україні та за кордоном музикантами, як Емма Кіркбі, Ілля Король, Йорґ Халубек, Ольга Пасічник, Юрій Міненко та ін., є організатором барокового аматорського хору Б.А.Х.

Український культурний фонд – державна установа, створена у 2017 році, на підставі відповідного Закону України, з метою сприяння розвитку національної культури та мистецтва в державі, забезпечення сприятливих умов для розвитку інтелектуального та духовного потенціалу особистості і суспільства, широкого доступу громадян до національного культурного надбання, підтримки культурного розмаїття та інтеграції української культури у світовий культурний простір. Діяльність фонду, згідно чинного законодавства, спрямовується та координується Міністерством культури України. Підтримка проектів Українським культурним фондом здійснюється на конкурсних засадах.