Обзор новостей налоговой инспекции

Щоб отримати закордонний паспорт, необхідно сплатити держмито у розмірі 170 грн.

Громадяни України, які бажають отримати паспорт для виїзду за кордон або продовжити строк його дії на території України, мають сплатити державне мито у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що діють на день сплати. Сьогодні, за інформацією фахівців Луганської митниці Міндоходів,  державне мито становить 170 грн. Дані суми зараховуються до Державного бюджету України. Разом з тим деякі категорії населення звільняються від його сплати, оскільки мають право на пільгу. Зокрема, це особи, які не досягли 16-річного віку, особи віднесені до першої та другої категорії постраждалих внаслідок Чорнобильської катастрофи, інваліди першої та другої груп, інваліди Великої Вітчизняної війни та сім’ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, прирівняні до них особи, тощо.

 

Для працівників-інвалідів застосовуються пільгові ставки з єдиного внеску

Як  розповіли в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, для підприємств, установ і організацій, у яких працюють інваліди, ЄСВ встановлюється у розмірі 8,41 відс. від суми нарахованої заробітної плати по видах виплат, які включають основну і додаткову заробітну плату, інших заохочувальних і компенсаційних виплат працюючим інвалідам. При цьому, за словами фахівців, підтвердженням встановлення інвалідності працівника є завірена копія довідки з акту огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності. Завірення копії довідки здійснюється безпосередньо підприємством, установою чи організацією, де працює інвалід. Нарахування працедавцем єдиного внеску в розмірі 8,41 відс. від суми заробітної плати іваліда проводиться з моменту встановлення групи інвалідності, але не раніше отримання завіреної копії вищевказаної  довідки. Нараховані суми відпускних, допомоги з тимчасової непрацездатності для цілей обчислення ЄСВ відносяться до тих місяців, за які вони нараховані.

 

На Луганщині українець намагався вивезти за кордон майже 2 кілограми марихуани

У пункті пропуску «Танюшівка» співробітники Луганської митниці Міндоходів спільно з прикордонниками виявили та вилучили в громадянина, який намагався виїхати за межі країни на автомобілі «Mazda6», наркотичну речовину. Про це повідомив начальник Луганської митниці Міндоходів Юрій Ареф'єв. «Громадянин України самостійно обрав смугу спрощеного митного контролю «зелений коридор», - сказав Юрій Ареф'єв. - Однак у нас виникли підозри і авто було спрямоване на ретельний огляд». У результаті в особистих речах і в салоні автомобіля громадянина були виявлені згортки з речовиною рослинного походження сіро-зеленого кольору, схожої на наркотичний засіб марихуана, вагою близько 2 кілограм. Речовину було вилучено. Співробітники відомства підготували повідомлення про кримінальне правопорушення для подальшої передачі до органів СБУ.

 

Міндоходів роз’яснює як працює система відшкодування ПДВ казначейськими векселями

У Міністерстві доходів і зборів нагадують, що бюджетне відшкодування у вигляді казначейських фінансових векселів платники отримуватимуть за принципом добровільності. Платники зможуть обирати для себе найоптимальніший варіант повернення коштів – або грошима, або векселями. Відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України від 21 серпня 2013 року №683, якою визначено порядок випуску, обігу, погашення та стягнення векселів, для отримання бюджетної компенсації векселями платнику достатньо написати заяву до органу доходів і зборів, однак при цьому сума відшкодування повинна становити не менше 500 тис. гривень. Водночас, претендувати на отримання казначейських векселів не можуть ті платники, проти яких порушено кримінальне провадження за ухилення від сплати податку або проводиться адміністративне оскарження. Автоматичне бюджетне відшкодування як і зараз здійснюватиметься грошовими коштами. У Міндоходів наголошують, що відшкодування ПДВ казначейськими векселями буде здійснюватися після затвердження кабінетом Міністрів України граничної суми відшкодування. Після опублікування цієї постанови, Міністерством буде сформовано реєстр платників, яким протягом 5 робочих днів ПДВ буде відшкодовано казначейським векселем. З огляду на це фахівці Міндоходів закликають платників вчасно подати заяви про обрання такого способу відшкодування до органів доходів і зборів, на обліку в яких вони знаходяться. Нагадаємо, що згідно з проведеною Міндоходів інвентаризацією заявлених до відшкодування сум податку на додану вартість фінансовими казначейськими векселями  можу бути відшкодовано 12 млрд. гривень.

Заместитель начальника ГНИ в г.Северодонецке О.А.Височина