При розміщенні на власній присадибній ділянці магазину плата за землю здійснюється за двома ставками

Як розповіли в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, якщо громадянин-власник присадибної ділянки має намір розмістити на ній об’єкт торгівлі (або переобладнати в об’єкт торгівлі гараж чи іншу будівлю), йому слід отримати спеціальний дозвіл у місцевих органах архітектури та містобудування.

За словам фахівців, при розміщенні на власній присадибній ділянці об’єкта торгівлі, цільове призначення земельної ділянки змінюється, тому її власник повинен сплачувати плату за землю за двома ставками податку. За площу під будівлею (магазином, кіоском) з урахуванням прибудинкової території ставка податку розраховується згідно зі ст. 274 Податкового кодексу, а за площу, зайняту житловим фондом, за цією ж статтею з урахуванням п.п. 276.1.

Отже, громадянин, який розмістив на власній присадибній ділянці об’єкт торгівлі, повинен замовити розробку документації щодо землеустрою (у відповідній землевпорядній організації) та витяг з технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки (в місцевому органі земельних ресурсів), на підставі яких розраховуватиме та сплачуватиме плату за землю за двома ставками.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина