Обзор новостей налоговой инспекции

14 березня – останній день подання заяви для переходу на спрощену систему оподаткування з ІІ кварталу

Платникам податку, які бажають перейти із загальної системи оподаткування на спрощену з ІІ кварталу 2014 року необхідно подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування. Останнім днем подання такої заяви буде 14 березня 2014 року. До поданої заяви додається розрахунок доходу за попередній календарний рік. Нагадуємо, що фізичні та юридичні особи можуть прийняти рішення про перехід на спрощену систему оподаткування шляхом подання заяви до органу Міндоходів не пізніше ніж за 15 календарних днів до початку наступного календарного кварталу. Такий перехід можливий один раз протягом календарного року. Порядок переходу на спрощену систему оподаткування визначено п. 298.1 ст. 298 Податкового кодексу України.

 

 Документи, що підтверджують країну походження товару

Країна походження товару визначається з метою оподаткування товарів, що переміщуються через митний кордон України, застосування до них заходів нетарифного регулювання зовнішньоекономічної діяльності, заборон та обмежень щодо переміщення через митний кордон України, а також забезпечення обліку цих товарів у статистиці зовнішньої торгівлі. Країна походження товару заявляється органу доходів і зборів шляхом подання оригіналів документів про його походження. Такими документами, зокрема, є:

1) сертифікат про походження товару;

2) засвідчена декларація про походження товару;

3) декларація про походження товару;

4) сертифікат про регіональне найменування товару.

Якщо в документах про походження товару є розбіжності у відомостях про країну походження товару, або органом доходів і зборів встановлено інші дані, ніж ті, що зазначені у документах, декларант або уповноважена ним особа має право надати органу доходів і зборів для підтвердження даних про заявлену країну походження товару додаткові відомості. Додатковими відомостями є такі, що містяться в товарних накладних, пакувальних листах,  відвантажувальних специфікаціях, сертифікатах відповідності, якості тощо, митній декларації країни експорту, паспортах, технічній документації, висновках-експертизах відповідних органів, інших матеріалах, що можуть бути використані для підтвердження країни походження товару. Перелік документів, що підтверджують країну походження товару, визначено у ст. 43 Митного кодексу України від 13.03.2012 року №4495-VI зі змінами та доповненнями.

 

Новий сервіс Міндоходів допоможе уникнути помилок в електронній звітності

Міністерством доходів і зборів України впроваджено нову послугу для платників податків, яка дозволить уникнути помилок при формуванні податкової звітності.

Специфіка роботи сервісу полягає у своєчасному виявленні наявних помилок у наданій звітності та можливості їх виправлення без застосування фінансових санкцій.

Так, надіслана платником декларація з податку на додану вартість одразу ж проходить арифметичний контроль та співставлення даних з наявною інформацією у базах Міндоходів. У разі виявлення під час звірки ризиків, вони одразу ж формуються в електронне повідомлення та надсилаються платнику для самостійного коригування податкової звітності.

За словами фахівців Міндоходів, такий обмін інформацією сприяє зниженню податкового тиску на платника податків та поліпшенню партнерських відносин з легальним бізнесом.

 

Багатодітні батьки мають право на пільги зі сплати земельного податку

Якщо подружжя виховує трьох і більше дітей віком до 18 років, кожен із батьків має право на пільгу зі сплати земельного податку за земельні ділянки, які належать їм на правах приватної власності.

За інформацією Головного управління Міндоходів у Луганській області, вид земельних ділянок і розмір, щодо яких застосовується пільга, визначені п. 281.2 Податкового кодексу України.

Водночас, якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної часткової власності, то платником земельного податку за земельну ділянку пропорційно своїй частці є кожен із батьків і відповідно право на пільги щодо земельного податку має кожен з них.

Якщо подружжя володіє земельною ділянкою на праві спільної сумісної власності й поділ земельної ділянки не проводився, то платником земельного податку за таку ділянку є один із батьків, який і може скористатися пільгою щодо сплати земельного податку.

У відомстві також зазначають, що право на пільгу зі сплати земельного податку мають фізичні особи, право власності яких на земельні ділянки посвідчено належними документами та даними державного земельного кадастру. При цьому фізична особа для отримання пільги зі сплати земельного податку має подати до органу доходів і зборів за місцезнаходженням земельної ділянки заяву в довільній формі про надання пільги та документи, що посвідчують її право на пільгу (паспорт, свідоцтва про народження дітей тощо).

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина