Новости налоговой

Новости налоговой

Нова норма звіту 1 ДФ діятиме з 1 квітня

Наказом Міністерства доходів і зборів України від 21 січня 2014 року №49 затверджено нову форму Податкового розрахунку № 1ДФ та Порядок заповнення та подання податковими агентами Податкового розрахунку сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податку, і сум утриманого з них податку. За словами фахівців Головного управління Міндоходів у Луганській області, наказ набирає чинності з 1 квітня 2014 року. У відомстві зазначили, що нова форма відрізняється від попередньої відсутністю реквізиту «Сума податкового боргу станом на 01.01.2011 (грн., коп.)». У Податковому розрахунку зміни стосуються процедури його подання. Тепер він подається податковими агентами в один з трьох способів – засобами електронного зв’язку в електронній формі, на паперовому носії разом з електронною формою на паперовому носії, якщо кількість рядків у Податковому розрахунку не більше п’яти. В один із таких способів він подається і за відокремлений підрозділ юридичної особи, який не уповноважений нараховувати, утримувати і сплачувати (перераховувати) податок до бюджету. Водночас фахівці підкреслюють, що з введенням в дію наказу №49 втрачає чинність наказ ДПА України від 24 грудня 2010 року №1020.

 

Порядок сплати єдиного внеску фізичними особами-«спрощенцями»

Фізичні особи-підприємці, які застосовують спрощену систему оподаткування, сплачують єдиний внесок за періоди, в яких вони були платниками єдиного податку. Це відбувається незалежно від того, отримували вони дохід у цей період чи ні. Для зазначеної категорії платників єдиний внесок нараховується у розмірі 34,7% на суми, що визначаються ними самостійно, але не більше максимальної величини бази нарахування єдиного внеску. При цьому сума єдиного внеску не може бути меншою за розмір мінімального страхового внеску. Порядок сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування визначено Інструкцією про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування, затвердженою наказом Міністерства доходів і зборів України 09 вересня 2013 року № 455, зареєстрованою в Міністерстві юстиції України 19 вересня 2013 року за № 1622/24154.

 

Якщо банк не здійснив платежі своєчасно – платники звільняються від відповідальності за несвоєчасну сплату податків 

Для цього платник повинен подати до органу доходів і зборів лист з копіями платіжних документів, які засвідчують факт подання їх до банку. Як поінформували в Головному управлінні Міндоходів у Луганській області, за таких умов суб’єкт господарювання  звільняється від відповідальності за несвоєчасне або не в повному обсязі перерахування таких податків, зборів, платежів до бюджетів та державних цільових фондів, включаючи нараховану пеню або штрафні санкції. За порушення строку зарахування податків до бюджетів або державних цільових фондів з вини банку, банківська установа сплачує пеню за кожний день прострочення, включаючи день сплати, та штрафні санкції у розмірах, встановлених Податковим кодексом Укрїни. Крім того, банк  несе іншу відповідальність, встановлену Податковим кодексом, за порушення порядку своєчасного та повного внесення податків, зборів, платежів до бюджету або державного цільового фонду. Згідно п.129.7.ст.129 Податкового кодексу, не вважається порушенням строку перерахування податків, зборів, платежів з вини банку порушення, вчинене внаслідок регулювання Національним банком України економічних нормативів такого банку, що призводить до нестачі вільного залишку коштів на кореспондентському рахунку. Якщо в майбутньому банк або його правонаступники відновлюють платоспроможність, відлік строку зарахування податків, зборів, платежів розпочинається з моменту такого відновлення. У зв’язку з цим, орган доходів і зборів не застосовує до суб’єкта господарювання штрафні санкції за порушення термінів сплати або не перерахування податків, зборів, платежів з вини банку. Нагадаємо, звільнення від відповідальності за несвоєчасну сплату податків з вини банку передбачено Законом України від 05.04.2011 № 2346-III.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина