Обзор новостей налоговой инспекции

Подавайте декларацію про майновий стан і доходи в електронному вигляді

Нагадуємо, що платники податку на доходи фізичних осіб мають змогу подати  податкову декларацію  про майновий стан і доходи до контролюючих органів в електронній формі у режимі реального часу, тобто он-лайн, через офіційний веб-портал Міністерства доходів і зборів України. Для цього платнику необхідно:

- Отримати електронний цифровий підпис. ЕЦП безкоштовно  видається Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів; - Завантажити із сайту АЦСК інсталяційний пакет програмного забезпечення «Програмний комплекс користувача ЦСК». Встановити програмне забезпечення на персональному компютері та виконати необхідні налаштування допоможе Інструкція користувача; - Авторизуватися за допомогою особистого електронного ключа  та розпочати роботу. Слід додати, що на сьогодні на допомогу платнику на офіційному веб-порталі функціонує сервіс «Декларування он-лайн», який дає змогу заповнити річну податкову декларацію та зберегти результат у файлі як для друкування, так і надсилання до органів Міндоходів через Інтернет. Скористатися сервісом можна за електронною адресою: http://minrd.gov.ua/incomedecl. Нагадуємо, платники податку на доходи фізичних осіб, які згідно з розділом ІV Податкового кодексу України зобов’язані подавати декларацію, подають її до 1 травня 2014 року. При цьому суму податкового зобов’язання, зазначену у такій декларації, фізична особа повинна самостійно сплатити до 1 серпня 2014 року.

Ставка ЄСВ при здійсненні видів діяльності, не зазначених у реєстрі, – 15 відс.

Дохід, отриманий платниками єдиного податку першої та  другої груп від провадження видів діяльності, не зазначених у реєстрі платників єдиного податку, оподатковується за 15-відсотковою ставкою. При цьому, як зазначають фахівці Головного управління Міндоходів у Луганській області,  такі платники зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, тобто на загальну систему оподаткування. Такий перехід необхідно здійснити з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому здійснювалися види діяльності, не зазначені у реєстрі платників єдиного податку. Нагадаємо, платники єдиного податку несуть відповідальність згідно з Податковим кодексом за правильність обчислення, своєчасність та повноту сплати сум єдиного податку, а також за своєчасність подання податкових декларацій. Порядок нарахування та ставки єдиного податку визначено розділом XIV Податкового кодексу України.

На Луганщині митний огляд проходить всього 1 відс. від загальної кількості оформлених вантажів

Як розповів на засіданні «круглого столу» з бізнесом начальник Луганської митниці Міндоходів Юрій Ареф'єв, з початку року фахівці провели 95 митних оглядів експортно-імпортних вантажів. За його словами, кількість проведених оглядів становить лише 1 відс. від оформлених митних декларацій. «Митні огляди, - підкреслив Юрій Ареф'єв, - проводяться виключно, коли суб'єкти господарювання порушують чинне законодавство: без дозволу органів доходів і зборів змінюють стан, користування та розпорядження товарами, транспортними засобами, які перебувають під митним контролем». У той же час, він зазначив, що органи доходів і зборів намагаються якомога більше спростити і прискорити процеси митного оформлення. Наприклад, за допомогою впровадження електронного митного декларування. Сьогодні імпортери та експортери області активно користуються цим сервісом. У січні-лютому цього року електронне митне декларування сягнуло 99 відс. від загальної кількості оформлених декларацій.

Заступник начальника ДПІ у м.Сєвєродонецьку О.А.Височина