Новости налоговой инспекции

Громадянин, який одночасно з пенсією отримує заробітну плату, має право на ПСП

Громадянин, який одночасно з доходами у вигляді пенсії з Пенсійного фонду України отримує доходи у вигляді заробітної плати, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги за умови дотримання вимог п.169.1 ст.169 Податкового кодексу України. При цьому заробітна плата платника податку, нарахована протягом звітного податкового місяця, не повинна перевищувати граничний розмір доходу, який дає право на отримання ПСП. У 2014 році розмір заробітної плати, що дає право на податкову соціальну пільгу, становить – 1710 грн.

Податкова соціальна пільга застосовується до нарахованого платнику податку місячного доходу у вигляді заробітної плати тільки за одним місцем його нарахування (виплати).

Платник податку на доходи фізичних осіб подає роботодавцю заяву про самостійне обрання місця застосування податкової соціальної пільги.

Водночас, згідно з пп.169.2.3 п.169.2 ст.169 ПКУ податкова соціальна пільга не може бути застосована до:

  • доходів платника податку, інших ніж заробітна плата;
  • заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету;
  • доходу самозайнятої особи від провадження підприємницької діяльності, а також іншої незалежної професійної діяльності.

Платники податку, які мають право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги, та розміри податкових соціальних пільг визначені у ст.169 ПКУ.

 

Завчасно повідомте орган доходів і зборів про відсутність скидів забруднюючих речовин

Платник екологічного податку, який не планує з початку звітного року здійснення викидів, скидів забруднюючих речовин, розміщення відходів, утворення радіоактивних відходів, повинен повідомити про це відповідний орган доходів і зборів за місцем розсташування джерел забруднення. Крім цього, такий платник складає  заяву у довільній формі про відсутність у нього у звітному році об’єкта обчислення екологічного податку.

Оскільки базовий податковий (звітний) період щодо екологічного податку дорівнює календарному кварталу, граничним терміном подання повідомлення та складання заяви про відсутність у нього об’єкта обчислення екологічного податку є 12 травня 2014 року.

Нагадуємо, порядок подання податкової звітності та сплати екологічного податку регламентовано розділом VIII Податкового кодексу України.

 

Частина суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом включається до податкової знижки

Платник-резидент має право включити до податкової знижки частину суми процентів за користування іпотечним житловим кредитом, наданим позичальнику в національній або іноземній валютах, фактично сплачених протягом звітного податкового року.

За словами фахівців Головного управління Міндоходів у Луганській області, при сплаті процентів за іпотечним житловим кредитом в іноземній валюті сума платежів за такими процентами, здійснених в іноземній валюті, перераховується у гривні за офіційним валютним (обмінним) курсом Національного банку України, що діє на день сплати таких процентів.
Таке право виникає в разі, якщо за рахунок іпотечного житлового кредиту будується чи купується житловий будинок (квартира, кімната), визначений платником податку як основне місце його проживання, зокрема згідно з позначкою в паспорті про реєстрацію за місцезнаходженням такого житла.

Крім того, фізична особа- резидент має право включити до податкової знижки суми витрат, які пов’язані із сплатою видатків на будівництво (придбання) доступного житла, визначеного законом, у тому числі на погашення пільгового іпотечного житлового кредиту, наданого на такі цілі, та процентів за ним.

Згідно із п. 175.4 ст. 175 Податкового кодексу, право на включення до податкової знижки суми, розрахованої відповідно до ст. 175, надається платнику за одним іпотечним кредитом протягом 10 послідовних календарних років починаючи з року, в якому об’єкт житлової іпотеки придбавається, або збудований об’єкт житлової іпотеки переходить у власність платника та починає використовуватися як основне місце проживання.

У разі, якщо іпотечний житловий кредит має строк погашення більше, ніж 10 календарних років, право на включення частини суми процентів до податкової знижки за новим іпотечним житловим кредитом виникає у платника після повного погашення основної суми та процентів попереднього іпотечного житлового кредиту.

Якщо сума одержаного фізичною особою іпотечного житлового кредиту перевищує суму, витрачену на придбання (будівництво) предмета іпотеки, до складу витрат включається сума відсотків, сплачена за користування іпотечним кредитом у частині, витраченій за цільовим призначенням.

 

З початку року на Луганщині виявлено 6 випадків незаконного користування автівками з іноземною реєстрацією

За словами заступника начальника Луганської митниці Міндоходів Анатолія Чеха, порушниками виявилися громадяни України, які незаконно користувалися автотранспортними засобами з іноземною реєстрацією на території області.
«Спільно зі співробітниками Державтоінспекції ми систематично відпрацьовуємо питання законності перебування на митній території України транспортних засобів з іноземною реєстрацією, – зазначив Анатолій Чех. – На даний час порушників оштрафовано. Складено протоколи про порушення митних правил».

Нагадаємо, в січні-лютому минулого року виявлено 4 випадки незаконного користування громадянами України транспортними засобами  з іноземною реєстрацією та 14 випадків перевищення строків транзиту легкових автомобілів через митну територію країни.

Заместитель начальника ГНИ в г. Северодонецке О.А.Высочина