Сплата акцизного податку з переобладнаного транспортного засобу

Переобладнанням транспортних засобів є зміна типу або марки (моделі), призначення чи параметрів конструкції транспортних засобів, що перебувають в експлуатації, шляхом установки кабіни, кузова чи їх деталей, спеціального обладнання і номерних агрегатів, не передбачених нормативно-технічною документацією на цей транспортний засіб, якавідповідає правилам, нормативам і стандартам України.   

Акцизний податок сплачує особа - власник ввезених на митну територію України транспортних засобів, що переобладнуються у легкові автомобіліякі до переобладнання відповідали товарній позиції 8704 згідно з УКТ ЗЕД, а після переобладнання відповідають товарній позиції 8703 згідно з УКТ ЗЕД (пп. 215.3.5 п. 215.3 ст. 215 Кодексу).

Об’єктом оподаткування є операції з переобладнання ввезеного на митну територію України транспортного засобу у підакцизний легковий автомобіль(пп. 213.1.8 п. 213.1 ст. 213 Кодексу).

При визначенні ставки акцизного податку обов’язково враховуються технічні дані транспортного засобу.

Датою виникнення податкових зобов’язань є дата видачі документа про відповідність переобладнаного автомобіля вимогам безпеки дорожнього руху. Акцизний податок сплачується власником такого транспортного засобу не пізніше дати подання документів для реєстрації або перереєстрації такого транспортного засобу (п. 216.8 ст. 216 Кодексу).При цьому  платники зобов’язані пред’явити квитанції або платіжні доручення про сплату податку з відміткою банку про дату виконання платіжного доручення.

Власники  ввезених на митну територію України транспортних засобів, що переобладнуються у підакцизні легкові автомобілі, не є виробниками таких транспортних засобів відповідно вони не подають декларацію з акцизного податку.

У зв’язку з тим щопереобладнання транспортного засобу відбувається на митній території Україниподаток сплачується у національній валюті і розраховується за офіційним курсом гривні до іноземної валюти, встановленим Національним банком України, що діє на перший день кварталу, в якому здійснюється переобладнання.

Сума податку сплачується на рахунки, відкриті в органах Державної казначейської служби України за кодом класифікації доходів бюджету 14030800 «Акцизний податок з ввезених на митну територію України підакцизних товарів (продукції) транспортних засобів (крім мотоциклів і велосипедів)»,при заповненні документів на переказ податків в розрахунковому документі у полі «Призначення платежу» зазначається «акцизний податок за переобладнаний транспортний засіб».

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку О.А. Височина