Анулювання реєстрації платника ПДВ за ініціативою податкового органу

Контролюючі органи здійснюють постійний моніторинг платників ПДВ, включених до Реєстру, та приймають рішення про анулювання реєстрації платників ПДВ у разі існування відповідних підстав. Тож розглянемо які підстави для анулювання реєстрації платника податку на додану вартість має податковий орган.

Податковий орган, у якому зареєстровано платника податків, має право Згідно зі статтею 184. Податкового кодексу Украйни підпунктів «г,є,ж» анулювати реєстрацію платника податків шляхом виключення з реєстру платників податків на додану вартість, якщо:

такий платник податків протягом 12 послідовних податкових місяців не подає контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію (податковий розрахунок), яка, (який) свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, здійснених з метою формування податкового зобов’язання чи податкового кредиту;

фізична особа, зареєстрована як платник податку, померла, її оголошено померлою, визнано не дієздатною,  або безвісно відсутньою, обмежено її цивільну дієздатність;

в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням (місцем проживання) або запис відсутність підтвердження відомостей про юридичну особу.                  

Контролюючий орган протягом трьох робочих днів після дня анулювання надсилає один примірник рішення про анулювання реєстрації платника ПДВ особі, реєстрацію якої анульовано, за місцезнаходженням або місцем проживання такої особи п. 5.6 Наказ  про затвердження Положення про реєстрацію платників податку на додану вартість від 16.01.2014 № 26.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку повідомляє, що за 2013 рік за ініціативою податкового органу було анульовано реєстрацію платників ПДВ по 35  платникам податків, за 2014 рік – по 18 платникам податків.

Платник податків, чия реєстрація була анульована, та який хоче знов зареєструватися у реєстрі платників податку, має змогу подати заяву до податкового органу за місцем реєстрації, згідно ст. 182,183, п. 183.3, 183.7 ПКУ.

Таким чином кожний платник податку на додану вартість, який не подає протягом 12 послідовних податкових місяців контролюючому органу декларації з податку на додану вартість та/або подає таку декларацію, який свідчить про відсутність постачання/придбання товарів, та якщо в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців наявний запис про відсутність юридичної особи або фізичної особи за її місцезнаходженням, платник податків  повинен розуміти що контролюючий орган має всі підстави для беззастережного анулювання реєстрації такого платника податку на додану вартість.

Заместитель начальника ГНИ в г.Северодонецке О.А.Высочина