Повідомлення про права та обов’язки фізичної особи – платника податків та мету збору персональних даних у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

Як розповіла заступник начальника Державної податкової інспекції у м.Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області Ольга Анатоліївна Височина, відповідно до ст..32 Конституції України «Кожний громадянин має право знайомитися в органах державної влади, органах місцевого самоврядування, установах і організаціях з відомостями про себе, які не є державною або іншою захищеною законом таємницею».

Ольга Анатоліївна також підкреслила, що відповідно до ст..17 Податкового кодексу України «Платник податків має право на нерозголошення контролюючим органом (посадовими особами) відомостей про такого платника без його письмової згоди та відомостей, що становлять конфіденційну інформацію, державну, комерційну чи банківську таємницю та стали відомі під час виконання посадовими особами службових обов'язків, крім випадків, коли це прямо передбачено законами».

Також Височина О.А. звернула увагу платників податків та громадян м.Сєвєродонецька, що відповідно до Податкового кодексу України, всі фізичні особи - платники податків та зборів реєструються в органах державної податкової служби шляхом включення відомостей про них до Державного реєстру фізичних осіб - платників податків (ст.63). Центральний орган державної податкової служби формує та веде Державний реєстр фізичних осіб - платників податків. Про проведення державної реєстрації фізичної особи - платника податків у Державному реєстрі та внесення змін до даних, які містяться у Державному реєстрі, центральний орган державної податкової служби інформує орган державної податкової служби: за місцем обліку фізичної особи; за місцем проживання фізичної особи; за місцем отримання доходів чи місцезнаходженням іншого об'єкта оподаткування фізичної особи. (ст.70).Облік платників податків ведеться з метою створення умов для здійснення контролюючими органами контролю за правильністю нарахування, своєчасністю і повнотою сплати податків, нарахованих фінансових санкцій, дотримання податкового та іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на органи державної податкової служби (ст.63).

Фізичні особи - платники податків зобов'язані подавати органам державної податкової служби відомості про зміну даних, які вносяться до облікової картки … протягом місяця з дня виникнення таких змін шляхом подання відповідної заяви за формою та у порядку, визначеними центральним органом державної податкової служби. (ст.70).

Заступник начальника ДПІу м.Сєвєродонецьку О.А.Височина