Обзор новостей налоговой инспекции

Про оновлення Державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій

Державна податкова інспекція у м.Сєвєродонецьку Головного управління Міндоходів у Луганській області повідомила, що наказом Міністерства доходів і зборів України від 03.03.14 №169 внесені зміни до державного реєстру реєстраторів розрахункових операцій, а саме додано ще 10 моделей.

Загалом користувачам техніки запропоновано 101 модель реєстраторів, які відповідають сучасним вимогам та забезпечують передачу контрольно-звітної інформації до органів Міністерства  доходів і зборів в електронній формі.

Також в ДПІ у м.Сєвєродонецьку нагадали, що звітувати до органів Міндоходів в електронному вигляді користувачі касової техніки почали з 2013 року. Протягом року до Системи зберігання і збору даних РРО Міндоходів були підключені усі суб’єкти господарювання, які використовують касові апарати  при проведенні готівкових розрахунків.

Електронна форма звітування  не лише спростила процедури подання звітності, а й заощадила платникам час та кошти, оскільки вже не потрібно накопичувати велику кількість первинних документів на паперовій стрічці. Крім того, такий формат звітування дозволяє зменшити кількість перевірок у сфері готівкових розрахунків.

З повним переліком реєстраторів розрахункових операцій, які включені до державного реєстру, можна ознайомитися на веб-порталі Міндоходів http:/minrd.gov.ua/dovidniki - - reestri - - perelik/94957. html.

 

Оподаткування пасивних доходів

 Державна податкова інспекція у м.Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області довела до відома мешканців міста, що  відповідно до Закону України „Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні”, яким змінено порядок оподаткування пасивних доходів – дивідендів, процентів, роялті та інвестиційних доходів, до загального річного доходу платника включатиметься дохід, отриманий у вигляді дивідендів, виграшів, призів та процентів, окрім тих процентів, сума яких не перевищує в рік сімнадцять прожиткових мінімумів для працездатної особи. Також не включатимуться до такого доходу проценти та дивіденди, що не підлягають оподаткуванню відповідно до норм Податкового кодексу.

Пасивні доходи оподатковуватимуться за ставками 15%, 20% та 25% в залежності від їх загальної суми під час проведення річного перерахунку за результатами поданих громадянами податкових декларацій.

Так, якщо отриманий дохід не перевищив 204 прожиткових мінімуми (а у 2014 році – це 248 472 грн.), ставка податку складатиме 15%.

Якщо сума доходу сягає від 204 до 396 прожиткових мінімумів (від 248 472 грн. до 482 328 грн.), до суми перевищення застосовуватиметься вже 20%.

У разі отримання пасивного доходу понад 396 прожиткових мінімумів ставка, за якою оподатковуватиметься сума перевищення, становить 25%.

Під час річного перерахунку нарахований до сплати податок зменшується на суму, яка вже була утримана податковими агентами. Отриману позитивну різницю податку платник повинен включити до річної податкової декларації.

Прийнятим Законом також запроваджується оподаткування пенсій або щомісячного грошового утримання, які виплачуються з Пенсійного фонду України чи бюджету, якщо вони перевищують 10 тис. гривень. До суми перевищення застосовуватимуться ставки 15% або 17%.

Зазначені норми Закону набирають чинності з 1 липня 2014 року. При цьому порядок нарахування та оподаткування доходів у вигляді заробітної плати, доходів від підприємницької діяльності, в т.ч. платників єдиного податку, цим Законом не змінено.