Новости налоговой

Щодо сум акцизного збору з вироблених в Україні підакцизних товарів

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Олександр Ломонос повідомляє що протягом першого кварталу 2014 року платниками податків було сплачено акцизногозборуз вироблених в Україні підакцизних товарівна суму 13,7 тис. грн.. коли  за відповідний період минулого 2013 року було сплачено 9,1 тис.грн . Таким чином минулорічний показник був покращений на 50,5 % . 

 

Щодо організації контрольно – перевірочної роботи

Про стан контрольно – перевірочної роботи щодо фізичних осіб – підприємців повідомив заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області Олександр Ломонос.

Відділом контрольно – перевірочної роботи доходів і зборів з фізичних осіб ДПІ у м.Сєвєродонецьку за 2013 рік проведено 428 перевірок фізичних осіб – підприємців, при цьому за 2012 рік проведено 541 перевірку, тобто кількість перевірок знижено на 20%.

Олександр Ломонос підкреслив, що на сьогоднішній час роботу зорієнтовано на вдосконалення умов для добровільної сплати податків та зборів. Однією з цих умов є зменшення кількості перевірок суб'єктів господарювання і зосередження уваги на ризикових операціях, виявленні та ліквідації схем ухилення від оподаткування.

Податковий контроль слід розглядати як функцію державного управління податковою системою. Діяльність контролюючих органів щодо забезпечення додержання податкового законодавства значною мірою визначає ефективність реалізації податкової політики держави та функціонування всієї податкової системи.

Сьогодні органи Міністерства доходів і зборів України змінюють підходи до організації і проведення документальних перевірок, підвищують вимоги до попереднього відбору суб’єктів підприємницької діяльності для перевірок, впроваджують у життя нові критерії відбору платників для включення до плану - графіка проведення документальних перевірок. Йдеться про формування ідеології партнерства, недопущення невмотивованого податкового тиску та обмеження втручання державних органів у господарську діяльність платника. План-графік перевірок формується виключно з ризикових суб’єктів господарювання. Основними критеріями ризику, за яким відбираються суб’єкти господарювання до плану-графіку перевірок є рівень зростання податків неадекватний рівню зростання валових доходів; наявність розбіжностей між сумами податкових зобов’язань та податкового кредиту; адреса масової реєстрації; участь у схемах мінімізації податків, тощо.