Лікарські засоби та нова ставка податку на додану вартість

Згідно зі статею 193 підпункту 193.1 ПКУ ставки податкуна додану вартість встановлюються від бази оподаткування в таких розмірах:

а) 20 відсотків;

б) 0 відсотків.

З 1 квітня 2014 року згідно Закону України  від 27.03.2014р. № 1166-VII«Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні»підлягають оподаткуванню податком на додану вартість за ставкою 7 %, не залежно від того, що їх придбання здійснювалось в умовах дії пільгового режиму оподаткування, операції з постачання лікарських засобів, дозволених для виробництва і застосування в Україні та внесених до Державного реєстру лікарських засобів(у тому числі і тих, які реалізуються аптечними закладами), а також виробів медичного призначення за переліком, затвердженим Кабінетом Міністрів України.

При цьому згідно з пунктом 194.1.1 пункту 194.1 статті 194 ПКУ податок визначається у розмірі 7% бази оподаткування та додається до ціни лікарського засобу, вироби медичного призначення  та операції з постачання лікарських засобів.

Також необхідно враховувати, що реалізація лікарських засобів може здійснюватися лише за наявності ліцензії, отриманої суб’єктом господарювання відповідно до законодавства.

Нова ставка податку 7 відсотків не є основною, а додатковою. Основною є лише ставка податку 20 відсотків, зазначена в пп. «а» п. 193.1 ст. 193 розділу V ПК.

Перший заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Багрінцева М.І.