Обзор новостей налоговой инспекции

Щодо режиму вільної торгівлі товарами і послугами між Україною та країнами Європейського Союзу

За повідомленням фахівців Державної податкової інспекції у м.Сєвєродонецьку з посиланням на прес-службу Міністерства економічного розвитку та торгівлі України, орієнтовно торгові преференції (для вітчизняних експортерів) повинні вступити в дію для української сторони наприкінці квітня - початку травня цього року й діятимуть до 1 листопада. В зв'язку з цим ЄС закликав прискорити процес підписання й ратифікації всього тексту Угоди про асоціацію до зазначеного терміну.

Як уточнили в Мінекономрозвитку, торгові спрощення будуть оформлені у вигляді автономних торгових преференцій (АТП), які Євросоюз в односторонньому порядку надасть Україні відповідно до положень з організації зони вільної торгівлі Україна-ЄС. Для цього необхідна активізація адміністративного співробітництва з українськими митними органами та Торговельно-промисловою палатою України у сфері видачі сертифікатів про походження товарів відповідно до вимог ЄС, а також імплементація ветеринарних і фітосанітарних норм ЄС, що дозволить зняти обмеження для експорту зернових, м'яса птиці, яєць та інших сільськогосподарських товарів вітчизняного виробництва. Крім того, ЄС очікує від України врегулювання питань утилізаційного збору на імпортні автомобілі, вимог щодо місцевої складової «зеленої» електроенергії та перегляду тарифних зобов'язань України в рамках СОТ.

Ухвалюючи рішення про автономні торговельні преференції, Європейський Союз на практиці демонструє солідарність з Україною і робить реальний крок, покликаний стимулювати зростання української економіки та двосторонньої торгівлі з ЄС.

В Україні високо цінують безпрецедентну оперативність підготовки та опрацювання цього рішення в Європейській Комісії та Європейському Парламенті.

В податковій м.Сєвєродонецька сподіваються, що запровадження автономних преференцій вже в травні поточного року дозволить українським виробникам відчути переваги поглибленої і всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС і підготує належне підґрунтя для її подальшого повноцінного започаткування.

 

Плательщики освобождаются от ответственности за несвоевременную уплату налогов, если банк не вовремя осуществил платежи

Для этого плательщик должен подать в орган доходов и сборов письмо с копиями платежных документов, удостоверяющих факт представления их в банк . В этом случае предприятие освобождается от ответственности за несвоевременное или не в полном объеме перечисление таких налогов, сборов, платежей в бюджеты и государственные целевые фонды, включая начисленную пеню или штрафные санкции. За нарушение срока зачисления налогов в бюджеты или государственные целевые фонды по вине банка отвечает банк.Согласно п.129.7.ст.129 Налогового кодекса , не считается нарушением срока перечисления налогов, сборов, платежей по вине банка, и орган доходов и сборов не применяет к предприятию штрафные санкции за нарушение сроков уплаты или не перечисление налогов, сборов, платежей по вине банка. Напомним, освобождение от ответственности за несвоевременную уплату налогов по вине банка предусмотрено Законом Украины от 05.04.2011 № 2346- III .