Подання громадянами податкових декларацій про майновий стан і доходи

Державна податкова інспекція у м. Сєвєродонецьку ГУ Міндоходів у Луганській області нагадує про обов’язкове подання декларації про майновий стан і доходи, отримані в 2013 р., що передбачено для тих громадян, які отримували доходи не від податкових агентів, та доходи, з яких протягом року податок не утримувався.

Якщо громадяни у минулому році одержували доходи виключно від податкових агентів, то обов’язок щодо подання річної декларації відсутній. Декларація подається до органу державної податкової служби за місцем податкової адреси платника податку, тобто за місцем реєстрації (по паспорту), або місцем переважного проживання громадянина.

Зокрема декларуванню підлягає дохід, отриманий платником податку від репетиторських послуг. До таких послуг відноситься: підготовка дітей до школи, вступу до навчальних закладів, незалежного тестування, навчання з будь-яких предметів, написання рефератів, виконання контрольних, курсових, дипломних робіт тощо. Тому, якщо вчитель-репетитор у 2013 році не був зареєстрований суб'єктом підприємницької діяльності, та надавав репетиторські послуги фізичним особам, то він зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати річну податкову декларацію про майновий стан і доходи за наслідками звітного податкового року, а також нарахувати і сплатити до бюджету податок з таких доходів за ставкою 15% та/або 17% в залежності від розміру бази оподаткування в календарному місяці.

Фізичні особи зобов’язані самостійно до 1 серпня 2014 року сплатити суму податкового зобов’язання, зазначену в поданій нею податковій декларації про майновий стан і доходи.

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку О. А. Височина