Обзор новостей налоговой инспекции

Щодо повноти декларування доходів, отриманих фізичними особами - підприємцями

На сьогоднішній день дуже актуальним питанням є необхідність подолання тіньового сектора економіки та посилення заходів з детінізації отриманих доходів. Як  зазначив Олександр Ломонос, значна частина тіньового капіталу формується за рахунок приховування отриманих доходів.

Також, Олександр Вікторович повідомив, що постійно вживаються заходи по легалізації отриманих доходів, отриманих фізичними особами - підприємцями. З метою відпрацювання питання легалізації отриманих доходів, повноти та своєчасності перерахування податку на доходи фізичних осіб до бюджету та єдиного соціального внеску, ДПІ проводяться заходи щодо співставлення інформації, отриманої від підприємств в частині виплати доходів на користь фізичних осіб - підприємців та наявної в ДПІ інформації щодо повноти декларування отриманих доходів. Так за січень – травень 2014 р. в результаті здійснених контрольно – перевірочних заходів проведено 4 перевірки правильності дотримання вимог податкового законодавства. За результатами проведених перевірок легалізовано доходів на загальну суму 141,2 тис. грн., додатково донараховано податку на доходи фізичних осіб, єдиного соціального внеску, штрафних санкцій та пені - 79,2 тис. грн.

 

Особливості надання пільги з податку на нерухоме майно фізичним особам

ДПІ у м.Сєвєродонецьку звертає увагу власників житлової нерухомості, які використовують її з метою одержання доходу (надання в оренду, лізинг, використовує у підприємницькій діяльності або якщо юридична адреса підприємства є домашня адреса), що на таке нерухоме майно не надається пільга з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та така житлова нерухомість є об’єктом оподаткування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки.    

Так, пунктом 265.4 ст. 265 Податкового Кодексу України передбачено пільги із сплати податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки Пільги із сплати податку не надаються на об’єкти оподаткування, що використовуються їх власниками з метою одержання доходів.

У зв’язку з вищевикладеним ДПІ у м.Сєвєродонецьку пропонує звернутись власників житлової нерухомості, які використовують її з метою одержання доходу, в тому числі громадяни, що реєструють підприємства за домашньою адресою до ДПІ у м.Сєвєродонецьку за адресою м.Сєвєродонецьк, вул..Енергетиків, 72, сервісний центр вікно №11 для здійсненя звірок об’єктів житлової нерухомості.

Довідки за телефоном: 4-30-00

 

Щодо призупинення дії ліцензії на торгівлю алкогольними та тютюновими виробами

Відповідно до ст. 15 Закону України від 19.12.1995р. № 481/95-ВР „Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів” дія ліцензії призупиняється у  разі несвоєчасної сплати чергового платежу за ліцензію на підставі письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, на термін до сплати заборгованості.
             

Дія ліцензії вважається призупиненою з моменту одержання суб’єктом господарювання відповідного письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.

Ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження на підставі, зокрема, несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії.

Ліцензія анулюється та вважається недійсною з моменту одержання суб’єктом господарювання письмового розпорядження про її анулювання.

Дія ліцензії вважається призупиненою з моменту одержання суб’єктом господарювання відповідного письмового розпорядження органу, який видав ліцензію, а її дія поновлюється з моменту зарахування відповідного чергового платежу за ліцензію до бюджету.

Таким чином у разі несплати чергового платежу за ліцензію протягом 30 календарних днів від моменту призупинення ліцензії така ліцензія анулюється шляхом прийняття органом, який видав ліцензію, відповідного письмового розпорядження.