Обзор новостей налоговой инспекции

Для зручності платників – Електронний кабінет платника податків

Електронний кабінет платника податків - це персональне автоматизоване робоче місце платника, працювати в якому він може без використання спеціально встановленого клієнтського застосування.

Електронний кабінет є захищеним, персоналізованим та безпечним електронним сервісом, який надає безконтактні способи взаємодії платників податків та Міністерства доходів і зборів з використанням сучасних інформаційно-комунікаційних технологій.

За допомогою даного сервісу платник податків має змогу: 

  • підготувати, заповнити та надіслати податкову звітність в електронному вигляді; 
  • переглядати дані про стан розрахунків з бюджетом (картки особових рахунків). Для роботи з кабінетом платника податків необхідно мати: 
  • комп’ютер з встановленою операційною системою Windows (версії від Windows XP SP3 до Windows 8), підключений до мережі Інтернет; 
  • електронні ключі, видані Акредитованим центром сертифікації ключів Інформаційно-довідкового департаменту Міндоходів (АЦСК ІДД - http://acskidd.gov.ua/); 
  • бажано мати встановленим Microsoft .NET версії 4.0 або вище (у разі відсутності, Вам буде запропоновано встановити її автоматично). 

Інструкція по роботі з системою знаходиться за адресою http://kpp.minrd.gov.ua/Publish/PublishedApp.aspx

 

Для отримання торгового патенту подається лише правильно заповнена заявка

Відповідно до підпункту 267.1.1 статті 267 Податкового кодексу України суб’єктам господарювання слід придбати торговий патент для здійснення таких видів діяльності:а) торговельна діяльність у пунктах продажу товарів; б) діяльність з надання платних побутових послуг; в) торгівля валютними цінностями у пунктах обміну іноземної валюти; г) діяльність у сфері розваг (крім проведення державних грошових лотерей).

Для провадження торговельної діяльності торгові патенти придбаються окремо для кожного пункту продажу товарів (кожного термінала).

Для придбання торгового патенту необхідно подати до територіального органу Міндоходів за місцем сплати збору (за місцезнаходженням пункту продажу товарів) правильно заповнену заявку, яка повинна містити такі відомості:

  • найменування суб'єкта господарювання, код за ЄДРПОУ (для юридичної особи) та прізвище, ім'я, по батькові суб'єкта господарювання, реєстраційний номер облікової картки платника податків (для фізичної особи);
  • юридичну адресу (місцезнаходження) суб'єкта господарювання, а у разі якщо патент придбається для відокремленого підрозділу – місцезнаходження такого відокремленого підрозділу згідно з документом, що засвідчує право власності (оренди);
  • вид підприємницької діяльності, для провадження якої придбається торговий патент;
  • вид торгового патенту;
  • найменування документа про повну або часткову сплату збору;
  • назву та фактичну адресу (місцезнаходження) пункту продажу товарів, пункту з надання платних послуг, пункту обміну іноземної валюти, грального місця, позначення «виїзна торгівля»;
  • назву, дату, номер документа, що засвідчує право власності (оренди);
  • період, на який придбавається торговий патент.

Встановлення будь-яких додаткових умов щодо придбання торгового патенту не дозволяється. Форму Заявки на придбання торгового патенту затверджено наказом Міндоходів від 30.12.2013 р. №867.

Наведені в поданій суб'єктом господарювання заявці відомості звіряються працівником органу Міндоходів з оригіналами або нотаріально посвідченими копіями документів, на підставі яких заповнено таку заявку, під час подання заявки.

Оригінали або нотаріально посвідчені копії документів, пред'явлені суб'єктом господарювання на звірку, в органі Міндоходів не залишаються. У разі невідповідності відомостей, наведених у поданій суб'єктом господарювання заявці, документам, на підставі яких заповнено таку заявку, або невнесення до заявки всіх необхідних відомостей орган Міндоходів має право відмовити у видачі торгового патенту суб'єкту господарювання.

 

Зміни ставок акцизного податку

Законом України «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» від 27 березня 2014 року №1166-VIIз врахуванням змін збільшено ставки акцизного податку на пиво, спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої, тютюнові вироби, тютюн та промислові замінники тютюну. Підвищення ставок акцизного податку відбудеться в наступні періоди. З 1 травня 2014 року на:
пиво із солоду (солодове) з 0,87 грн. до 1,24 грн. за 1 літр; З 1 липня 2014 року на:
спирт та алкогольні напої:
- вина натуральні з доданням спирту та міцні (кріплені), вермути та інші вина виноградні натуральні з доданням рослинних або ароматизувальних екстрактів – з 2,86 грн. до 3,58 грн. за 1 літр;
- вина ігристі, вина газовані – з 4,16 грн. до 5,20 грн. за 1 літр;
- сидр і перрі (без додання спирту) – з 0,50 грн. до 0,63 грн. за 1 літр;
- спирт етиловий та інші спиртові дистиляти, алкогольні напої за кодами 2206, 2207, 2208 згідно з УКТ ЗЕД – з 56,42 грн. до 70,53 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту. Ставка акцизного податку на вина виноградні натуральні (код згідно УКТ ЗЕД 2204) залишається без змін та становить 0,01 грн. за 1 літр. тютюнові вироби:
- тютюнову сировину та тютюнові відходи, тютюн та замінники тютюну, інші, промислового виробництва; тютюн "гомогенізований" або "відновлений"; тютюнові екстракти та есенції (коди згідно з УКТ ЗЕД 2401 та 2403) з 217,6 грн. до 272,00 грн. за 1 кілограм (нетто);
- сигарети без фільтра, цигарки (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 10) – з 77,50 грн. до 96,88 грн. за 1000 штук.;
- сигарети з фільтром (код згідно з УКТ ЗЕД 2402 20 90 20) – з 173,20 грн. до 216,50 грн. за 1000 штук. З 1 вересня 2014 року на:
-спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) з 56,42 грн. до 70,53 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту. Мінімальне акцизне податкове зобов'язання із сплати акцизного податку збільшується на сигарети без фільтра, цигарки – з 101,60 грн. до 127,00 грн. за 1000 штук, на сигарети з фільтром – з 231,7 грн. до 289,63 грн. за 1000 штук. Адвалорна ставка акцизного податку залишається без змін – 12%.
З 1 вересня 2014 року на:
- спиртові дистиляти та спиртні напої, одержані шляхом перегонки виноградного вина або вичавок винограду (коди згідно УКТ ЗЕД 2208 20 12 00, 2208 20 62 00) з 56,42 грн. до 70,53 грн. за 1 літр 100-відсоткового спирту.

 

Підліток також може зареєструватись у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків

Головне управління Міндоходів у Черкаській області роз’яснює порядок отримання неповнолітніми особами документа, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків.

Так, відповідно до ст. 70.5 р. ІІ Податкового кодексу України фізична особа – платник податків незалежно від віку (як резидент, так і нерезидент), для якої раніше не формувалася облікова картка платника податків та яка не включена до Державного реєстру, зобов’язана особисто або через законного представника чи уповноважену особу подати відповідному контролюючому органу облікову картку фізичної особи-платника податків, яка є водночас заявою для реєстрації в Державному реєстрі, та пред’явити документ, що посвідчує особу.

Пунктом 2 р. VIІ Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 10.12.2013 № 779, встановлено, що фізична особа подає облікову картку до контролюючого органу за своїм місцем проживання або за власним бажанням – до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування. Фізична особа, яка не має постійного місця проживання в Україні, подає облікову картку до контролюючого органу за місцем отримання доходів або за місцезнаходженням іншого об’єкта оподаткування.

Згідно з п. 5 р. VIІ наведеного Положення облікові картки фізичних осіб віком до шістнадцяти років або неповнолітніх осіб, які ще не отримали паспорта, подаються одним із батьків (усиновителем, опікуном, піклувальником) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного із батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію (п. 5 р. VIІ Положення).

Реєстрація фізичної особи у Державному реєстрі здійснюється протягом п’яти робочих днів від дня подання до контролюючого органу облікової картки (п. 8 р. VIІ Положення).

У разі якщо фізична особа не досягла шістнадцяти років або фізична особа є неповнолітньою і ще не отримала паспорта, документ, що засвідчує реєстрацію у Державному реєстрі, видається одному з батьків (усиновителю, опікуну, піклувальнику) за наявності свідоцтва про народження дитини та документа, що посвідчує особу одного з батьків (усиновителя, опікуна, піклувальника). Якщо свідоцтво про народження дитини видане не українською мовою, необхідно подати засвідчений в установленому законодавством порядку переклад такого свідоцтва українською мовою (після пред’явлення повертається) та його копію (п. 14 р. VIІ Положення).

Детальну інформацію з цього та інших питань платники податків та зборів можуть отримати, звернувшись до найближчого сервісного центру при ДПІ ГУ Міндоходів в області; в он-лайн режимі – на Черкаський інформаційно-діловий портал за адресою http://www.city.ck.ua. За наявності проблемних питань слід звернутися за номером гарячої лінії Головного управління Міндоходів в області 33-91-34. Також, з цим та іншими роз’ясненнями можна ознайомитися у загальнодоступному інформаційно - довідковому ресурсі. Скористатися послугою можна за електронною адресою (http://zir.minrd.gov.ua) або через веб - портал Міндоходів (вкладинка «Інформаційно - довідковий ресурс»).

 

 

Податок на нерухомість, розрахований з загальної площі об'єкта житлової нерухомості, громадяни сплачуватимуть у 2015 році

З 1 квітня 2014 р. набрали чинності зміни, внесені Законом України від 27 березня 2014 року № 1166-VІІ «Про запобігання фінансової катастрофи та створення передумов для економічного зростання в Україні» до Податкового кодексу України, якими базою оподаткування визначено загальну площу об'єкта житлової нерухомості замість житлової. 

Водночас пунктом 18 підрозділу 10 розділу XX Податкового кодексу України передбачено, що першим базовим податковим (звітним) періодом для податку нанерухомемайно, відмінне від земельної ділянки, для фізичних осіб є 2013 рік. Також Податковим кодексом України зазначено, що у 2013 році контролюючі органи не нараховують податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, фізичним особам - платникам податку і цей податок фізичними особами не сплачувався. 

Проте згідно з підпунктом 265.7.2 пункту 265.7 статті 265 Податкового кодексу України податкове/податкові повідомлення-рішення про сплату суми/сум податку та відповідні платіжні реквізити, зокрема, органів місцевого самоврядування за місцезнаходженням кожного з об'єктів житлової нерухомості, надсилаються (вручаються) платнику податку контролюючим органом за місцем його податкової адреси (місцем реєстрації) до 1 липня року, що настає за базовим податковим (звітним) періодом (роком). 

Отже, у 2014 році фізичним особам податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, нараховується за перший базовий податковий (звітний) період - 2013 рік і базою оподаткування буде житлова площа об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток, оскільки згідно з статтею 58 Конституції України закони та інші нормативно-правові акти не мають зворотної дії у часі, крім випадків, коли вони пом'якшують або скасовують відповідальність особи. 

Крім того, нарахування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, з житлової площі об'єктів житлової нерухомості, у т. ч. їх часток за звітні 2013 та 2014 рік має ґрунтуватися на рівності усіх платників перед законом, недопущення будь-яких проявів податкової дискримінації - забезпечення однакового підходу до всіх платників податків незалежно від соціальної, расової, національної, релігійної приналежності, форми власності юридичної особи, громадянства фізичної особи, місця походження капіталу (підпункт 4.1.2 пункту 4.1 стаття 4 Податкового кодексу). 

Враховуючи зазначені норми чинного законодавства, обчислення сум податку для фізичних осіб за звітний 2014 рік відбудеться у 2015 році до 1 липня, а податок буде розрахований з житлової площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки за період з 1 січня 2014 по 31 березня 2014 (включно) та із загальної площі об'єкта житлової нерухомості, у т. ч. його частки з 1 квітня 2014 по 31 грудня 2014 (включно). 

Вказаний порядок містить Узагальнююча податкова консультацію щодо оподаткування податком на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, затверджена наказом Міндоходів від 25.04.2014 №263.

 

Чи збільшується ставка єдиного податку для ФОП платників ЄП другої, третьої та п’ятої груп у разі використання ними праці найманих працівників?

Відповідно до п. 293.1 ст. 293 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VI зі змінами та доповненнями (далі – ПКУ) ставки єдиного податку встановлюються у відсотках (фіксовані ставки) до розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року, та у відсотках до доходу (відсоткові ставки).

Зокрема, у п. 293.2 ст. 293 ПКУ визначені межі розміру фіксованих ставок, які встановлюються сільськими, селищними та міськими радами для фізичних осіб - підприємців, які здійснюють господарську діяльність, залежно від виду господарської діяльності, з розрахунку на календарний місяць для платників єдиного податку першої та другої груп.

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп кількох видів господарської діяльності застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений для таких видів господарської діяльності (п. 293.6 ст. 293 ПКУ).

У разі здійснення платниками єдиного податку першої і другої груп господарської діяльності на територіях більш як однієї сільської, селищної або міської ради застосовується максимальний розмір ставки єдиного податку, встановлений ст. 293 ПКУ для відповідної групи таких платників єдиного податку (п. 293.7 ст. 293 ПКУ). Ставки єдиного податку у відсотках до доходу (відсоткові ставки) для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку третьої та п’ятої груп, визначені у п. 293.3 ст. 293 ПКУ.

Слід зазначити, що згідно з п. 293.4 ст. 293 ПКУ ставка єдиного податку встановлюється для платників єдиного податку першої - третьої і п’ятої груп у розмірі 15 відсотків:
1) до суми перевищення обсягу доходу, визначеного у п. п. 1, 2, 3 п. 291.4 ст. 291 ПКУ;
2) до доходу, отриманого від провадження діяльності, не зазначеної у реєстрі платників єдиного податку, віднесеного до першої або другої групи;
3) до доходу, отриманого при застосуванні іншого способу розрахунків, ніж зазначений у гл. 1 Розділу ХІV ПКУ;
4) до доходу, отриманого від здійснення видів діяльності, які не дають права застосовувати спрощену систему оподаткування.

Разом з цим, нормами ПКУ не передбачено збільшення ставок єдиного податку для фізичних осіб – підприємців - платників єдиного податку другої, третьої і п’ятої груп в залежності від використання ними праці найманих працівників.

 

Чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація в органах доходів і зборів суб’єктів ЗЕД

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку Ольга Височинарозповіла, що відповідно до ст. 5 Закону України від 16 квітня 1991 року № 959-ХІІ «Про зовнішньоекономічну діяльність» зі змінами та доповненнями (далі – Закон) всі суб’єкти зовнішньоекономічної діяльності мають рівне право здійснювати будь-які її види, прямо не заборонені законами України, незалежно від форм власності та інших ознак.

Фізичні особи мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність з моменту набуття ними цивільної дієздатності згідно з законами України. Фізичні особи, які мають постійне місце проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони зареєстровані як підприємці згідно з Законом України «Про державну реєстрацію юридичних осіб та фізичних осіб - підприємців». Фізичні особи, які не мають постійного місця проживання на території України, мають зазначене право, якщо вони є суб’єктами господарської діяльності за законом держави, в якій вони мають постійне місце проживання або громадянами якої вони є. Юридичні особи мають право здійснювати зовнішньоекономічну діяльність відповідно до їх статутних документів з моменту набуття ними статусу юридичної особи.

Іноземні суб’єкти господарської діяльності, що здійснюють зовнішньоекономічну діяльність на території України, мають право на відкриття своїх представництв на території України. Акредитацію філій і представництв іноземних банків здійснює Національний банк України відповідно до Закону України «Про банки і банківську діяльність». Реєстрацію представництв інших іноземних суб’єктів господарської діяльності здійснює центральний орган виконавчої влади з питань економічної політики протягом шістдесяти робочих днів з дня подання іноземним суб’єктом господарської діяльності документів на реєстрацію.

При цьому слід зазначити, що чинним законодавством не передбачена додаткова реєстрація в органах доходів і зборів суб’єктів зовнішньоекономічної діяльності., підсумувала Ольга Височина.

 

Як отримати ліцензію на здійснення митної брокерської діяльності

Відповідно до статті 14 Закону України від 01.06.2000 № 1775-III «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» у разі, коли ліцензіат має намір провадити зазначений в ліцензії вид господарської діяльності після закінчення строку її дії, він повинен отримати нову ліцензію в порядку, встановленому Законом.

Нова ліцензія видається органом ліцензування не раніше ніж в останній робочий день дії попередньо виданої ліцензії.

Згідно зі статтею 11 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності» орган ліцензування приймає рішення про видачу ліцензії або про відмову у її видачі у строк не пізніше ніж 10 робочих днів з дати надходження заяви про видачу ліцензії та документів, що додаються до заяви.

Отже, за 10 днів до закінчення строку дії попередньої ліцензії на впровадження митної брокерської діяльності, керівник підприємства особисто або через уповноважену ним особу (на підставі доручення) може подати до Департаменту митної справи Міністерства доходів і зборів України (за адресою: м. Київ, вул. Дегтярівська, 11-г) заяву та необхідні документи для отримання ліцензії на здійснення митної брокерської діяльності.

Форми заяв про видачу, переоформлення, видачу копії та дубліката ліцензії на впровадження митної брокерської діяльності та перелік документів, що додаються до них, розміщено на офіційному веб-сайті Міністерства доходів і зборів України в мережі Інтернет: www minrd gov.ua у рубриці: «Митне оформлення - Суб’єктам ЗЕД – Діяльність митних посередників – Митні брокери».

Також відповідно до пункту 1 Постанови Кабінету Міністрів України від 29.11.2000 року № 1755 «Про термін дії ліцензії на впровадження певних видів господарської діяльності, розміри і порядок зарахування плати за її видачу» плата за отримання ліцензії становить одну мінімальну заробітну плату, виходячи з її розміру, що діє на дату прийняття органом ліцензування рішення про видачу ліцензії.

На даний час розмір мінімальної заробітної плати, відповідно до Закону України від 16.01.2014 року № 719-VII «Про Державний бюджет України на 2014 рік» (зі змінами), становить 1218 гривень.

Відповідно до пункту 5 Постанови, плата, яка вноситься суб’єктом господарювання за видачу та переоформлення ліцензії, видачу дубліката замість втраченої або пошкодженої ліцензії та копії ліцензії, зараховується до відповідного бюджету і вноситься на рахунки територіального органу Державної казначейської служби за відповідним кодом бюджетної класифікації (22011800) із використаннями відомчої ознаки (31).

Згідно зі статтею 14 Закону України «Про ліцензування певних видів господарської діяльності», ліцензіат повинен надати органу ліцензування документ, що підтверджує внесення плати за видачу ліцензії.

Водночас плата за видачу ліцензії вноситься після прийняття рішення про видачу ліцензії (стаття 15 вказаного Закону України).