Порядок реєстрації податкових накладних та запровадження нового електронного сервісу

Починаючи з 01 січня 2015 року реєстрація податкових накладних та розрахунків коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється за формами затвердженими наказом Міністерства фінансів України від 14.11.2014 №1129 «Про внесення змін до наказу Міністерства фінансів України від 22 вересня 2014 року №957» (J/F1201007- податкова накладна, J/F1201107-додаток до податкової накладної, J/F1201207- розрахунок коригування кількісних і вартісних показників до податкової накладної).

Додатково звертаємо увагу, що квитанції про прийняття/не прийняття податкових накладних та розрахунків коригування до податкової накладної будуть надходити у форматі xml відповідно стандарту затвердженого наказом Міністерства доходів і зборів України від 29.11.2013 № 729 «Про затвердження Формату (стандарту) електронного документа звітності суб'єктів господарювання та Опису довідників, що публікуються з Форматом (стандартом) електронного документа звітності суб’єктів господарювання».

Також, з 01 січня впроваджується в дослідну експлуатацію новий електронний сервіс. За надісланим Запитом платники податків будуть мати можливість отримати в електронному вигляді податкові накладні, які зареєстровані в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Нагадуємо, що 1 січня 2015 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо податкової реформи» від 28.12.2014 №71-VІІІ, яким змінений порядок справляння податку на додану вартість.

Так, обов’язковій реєстрації платниками ПДВ підлягають особи, загальна сума від здійснення операцій яких з постачання товарів/послуг, що підлягають оподаткуванню, у тому числі з використанням локальної або глобальної комп'ютерної мережі, нарахована (сплачена) протягом останніх 12 календарних місяців, сукупно перевищує 1 млн. гривень (без урахування податку на додану вартість) – раніше 300 тис. грн.

З 1 лютого 2015 року реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних підлягають всі податкові накладні та розрахунки коригування до податкових накладних (у тому числі які не надаються покупцю, виписані за операціями з постачання товарів/послуг, які звільнені від оподаткування) незалежно від розміру податку на додану вартість в одній податковій накладній/розрахунку коригування. Період з 1 лютого 2015 року до 1 липня 2015 року є перехідним періодом, протягом якого реєстрація податкових накладних/розрахунків коригування до податкових накладних в Єдиному реєстрі податкових накладних здійснюється без обмеження сумою податку, обчисленою за відповідною формулою.

Відтепер у разі якщо платник податку на додану вартість не включив у відповідному звітному періоді до податкового кредиту суму податку на додану вартість на підставі отриманих податкових накладних, таке право зберігається за ним протягом 180 календарних днів з дати складання податкової накладної (раніше – 365 днів).
Розширено критерії для автоматичного відшкодування ПДВ.

Звітність з податку на додану вартість подається в електронній формі всіма платниками ПДВ з дотриманням умови щодо реєстрації електронного підпису підзвітних осіб у порядку, визначеному законодавством
З 1 лютого до 1 липня 2015 року у тестовому режимі працює система електронного адміністрування ПДВ.
Закон України №71-VIII опубліковано в спецвипуску газети „Голос України” від 31 грудня 2014 року №254. З текстом Закону України №71-VIII можна ознайомитись за посиланням:http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/71-19.
 

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку О.А. Височина