Посилено відповідальність за неподання звітності та несплату єдиного внеску

ДПІ у м. Сєвєродонецьку у зв’язку з набранням чинності Закону України від 28.12.2014 №77-VIII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо реформування загальнообов’язкового державного соціального страхування та легалізації фонду оплати праці» звертає увагу платників єдиного внеску на збільшені санкції за неподання (несвоєчасне подання, подання за невстановленою формою) звітності із внеску та його несплату (несвоєчасну сплату).

Так, згідно пп. 8) п.33 Розділу VIІ «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України №77-VIII доповнено пунктом 7 частину 11 статті 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та встановлено наступну відповідальність:
- за неподання, несвоєчасне подання, подання не за встановленою формою звітності з єдиного внеску – у розмірі 10 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (НМДГ) – 170 грн. за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою;
- за ті самі дії, учинені платником єдиного внеску, до якого протягом року було застосовано штраф за таке порушення, — штраф у розмірі 60 НМДГ (1020 грн.) за кожне таке неподання, несвоєчасне подання або подання не за встановленою формою звітності, передбаченою Законом України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування».

Також (пп. 8) п.33 Розділу VIІ «Прикінцеві та перехідні положення) збільшено розмір штрафів, зазначених у п. п. 2 і 3 ч. 11 ст. 25 Закону України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування»:
- за несплату (неперерахування) або несвоєчасну сплату (несвоєчасне перерахування) єдиного внеску до 20% (до цього часу 10%) своєчасно не сплачених сум;
- за донарахування органом доходів і зборів або платником своєчасно не нарахованого ЄСВ до 10% (до цього часу 5%) зазначеної суми за кожен повний або неповний звітний період, за який донараховано таку суму, але не більш як 50% суми донарахованого єдиного внеску.

Нагадуємо, термін сплати єдиного внеску, нарахованого за календарний місяць, не пізніше 20 числа наступного місяця, крім гірничих підприємств, які зобов’язані сплачувати внесок, нарахований за календарний місяць, не пізніше 28 числа наступного місяця. Термін надання звітності до контролюючих органів страхувальниками — протягом 20 календарних днів, що настають за останнім днем звітного періоду (звітним періодом є календарний місяць). Фізичні особи - підприємці, які обрали загальну систему оподаткування (без використання праці найманих працівників) або спрощену систему оподаткування (без використання праці найманих працівників), формують та подають звіт самі за себе один раз на рік до 10 лютого року, наступного за звітним періодом (звітним періодом є календарний рік).

Закон України №77-VIII набрав чинності з 1 січня 2015 року. З текстом Закону України №77-VIII можна ознайомитись за посиланням: http://zakon4.rada.gov.ua/laws/show/77-19.

Заступник начальника ДПІ у м. Сєвєродонецьку О.А. Височина