Здаєте майно в оренду – сплатіть податок

ДПІ у м. Сєвєродонецьку нагадує, що доходи громадян від надання в оренду (суборенду), житловий найм (піднайм) власного майна, оподатковуються за ставками, визначеними п. 167.1 ст.167 Податкового кодексу України від 2 грудня 2010 року №2755-VI із змінами і доповненнями (далі ПКУ):

- 15% - якщо загальна сума отриманих платником податку у звітному податковому місяці доходів не перевищує десятикратного розміру мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня звітного податкового року ;
- 20% (у 2014 році - 17%) - з суми, що перевищує вищезазначений десятикратний розмір.

Слід зазначити, що згідно з пп. 170.1.5 п. 170.1 ст. 170 ПКУ якщо орендар є фізичною особою, яка не є суб’єктом господарювання, особою, відповідальною за нарахування та сплату податку до бюджету, є платник податку – орендодавець, (громадянин, який здає майно в оренду). Такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені ПКУ для квартального звітного (податкового) періоду, а саме: протягом 40 календарних днів після останнього дня такого звітного (податкового) кварталу. Сума отриманого доходу, сума сплаченого протягом звітного податкового року податку та податкового зобов’язання за результатами такого року відображаються у річній податковій декларації, яку платник податків має подати до 1 травня року, що настає за звітним.