Щодо напрямків роботи податкової міліції з виявлення і запобігання випадкам здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та відповідних ліцензій

За інформацією члена комісії з реорганізації ДПІ у м Сєвєродонецьку ГУ Міндоходов в Луганській області - виконуючого обов'язки начальника оперативного управління ДПІ у м Сєвєродонецьку Гавриленко Д.С., однією з актуальних тем на сьогодні - є виявлення і запобігання випадкам здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та наявності відповідних ліцензій, метою якої є ухилення від сплати податків суб'єктами господарювання.
Так, в ході проведення заходів в рамках наказів керівника Антитерористичного центру при Службі безпеки України № 27ог від 22.01.2015г. та № 415 від 12.06.2015р. «Про затвердження тимчасового порядку контролю за переміщенням осіб, транспортних засобів та вантажів уздовж лінії зіткнення в межах Донецької та Луганської областей», були здійснені перевірки автоперевізників регіону.
В результаті, встановлено факт порушення фізичною особою підприємцем м.Сєвєродонецька чинного законодавства у сфері оподаткування, який протягом 2014р., при здійсненні пасажирських перевезень, не відобразив у своїй звітності в повному обсязі суми отриманих грошових коштів, чим заподіяв державі збитків у значних розмірах.
За виявленим фактом слідчим відділом фінансових розслідувань ГУ Міндоходов в Луганській області до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості і відкрито кримінальне провадження, що кваліфікується за ч. 1 ст. 212 КК України.
Крім цього, продовжив Гавриленко Д.С., протокольним дорученням засідання Координаційної ради при облдержадміністрації за підписом першого заступника голови Луганської обласної ВЦА Пухтаєвича М.Г. від 04.06.2015р., доручено створення Робочої групи з питань безпеки дорожнього руху у складі представників управління інфраструктури та туризму ОДА, Головного управління ДФС в Луганській області, УДАІ ГУМВС України в Луганській області, УДСБЕЗ ГУМВС України в Луганській області та УСБУ в Луганській області.
У якості інформації Гавриленко Д.С. повідомив, що згідно ст. 164 Кодексу України про адміністративні правопорушення: «здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та наявності відповідних ліцензій тягне за собою накладення штрафу від однієї тисячі до двох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією виготовленої продукції, знарядь виробництва, сировини і грошей, одержаних внаслідок вчинення цього адміністративного правопорушення , або без такої ». Остаточне рішення приймає суд.
За інформацією про протиправні факти здійснення підприємницької діяльності без державної реєстрації та наявності відповідних ліцензій у сфері пасажирських перевезень, на території м. Лисичанськ співробітниками податкової міліції, що входять до складу вищезгаданої робочої групи, проведено більше 10 таких перевірок (як автобусних повідомлень, так і послуг таксі).
Як результат, виявлено 2 факти здійснення пасажирських перевезень без державної реєстрації та наявності відповідних ліцензій.
Підводячи підсумок, Гавриленко Д.С. додав, що за виявленими фактами незаконних пасажироперевезень складено адміністративні протоколи за ст. 164 КУпАП, матеріали таких перевірок направлені до суду з метою накладення штрафу та розгляду питання про конфіскацію транспортних засобів.

ДПІ у м. Сєвєродонецьку