Служба розшуку ТЧХУ. Інформаційна довідка

Служба розшуку ТЧХУ. Інформаційна довідка

Міжнародний Рух Червоного Хреста і Червоного Півмісяця – це найбільша гуманітарна мережа у світі.

Служба розшуку Товариства Червоного Хреста України, Міжнародний Комітет Червоного Хреста та служби розшуку національних товариств Червоного Хреста або Червоного Півмісяця в світі, працюючи разом, складають Всесвітню мережу з відновлення родинних зв’язків (ВРЗ), яка працює із дотриманням принципів нейтральності та неупередженості у 190 країнах світу. Женевські Конвенції 1949 року та Додаткові протоколи до них 1977 року, ратифіковані Україною в 1954 та 1989 рр., надали правові засади діяльності ВРЗ Мережі по допомозі людям реалізувати своє непорушне право відновлювати зв’язок з рідними, право знати про долю близьких людей.

В рамках імплементації норм і положень Міжнародного гуманітарного права в 1992 році в Товаристві Червоного Хреста України була створена Служба розшуку, основним завданням якої є з’ясування долі осіб незалежно від національності та державної належності, які пропали безвісти або потерпіли внаслідок Другої світової війни (ДСВ), сучасних збройних конфліктів і надзвичайних ситуацій, розшуку могил громадян України, які загинули за її межами під час ДСВ, та військових поховань громадян інших держав в Україні, розшуку документів часів ДСВ та надання допомоги біженцям і мігрантам у відновленні родинних зв’язків.

Розпорядженням Кабінету Міністрів України (№ 694-Р від 07.09.1993) відповідним державним установам доручено сприяти роботі Служби розшуку НК ТЧХУ.

Діяльність Служби розшуку ТЧХУ нормативно визначена Законом України «Про Товариство Червоного Хреста України» (2002 р., ст.9,12,20) та затверджена Положенням про відділ Служби розшуку НК ТЧХУ.

Згідно з Постановою КМ України №1545 від 02.10.2003р. витрати Служби розшуку Товариства на послуги зв’язку з метою розшуку згідно встановленого ліміту щорічно відшкодовуються з Державного бюджету.

Структурний підрозділ Служби розшуку Національного комітету та відповідні структурні підрозділи 23 обласних і Київської міської організаціях Товариства Червоного Хреста України використовують єдині принципи і методи роботи, викладені у Методичних рекомендаціях щодо порядку розгляду запитів громадян з питань розшуку (2002 р.), та працюючи разом, складають Всеукраїнську мережу Червоного Хреста з ВРЗ та розшуку.

Розгалуженість мережі Товариства Червоного Хреста України дає змогу громадянам України звертатися з запитами по розшуку до будь-якого найближчого відділення Товариства Червоного Хреста України.

Всі послуги з розшуку та відновленню родинних зв’язків надаються Товариством безкоштовно та відповідають праву людини на збереження особистої інформації (принцип конфіденційності).

Робота Служби розшуку ґрунтується на основних принципах:

  • Дотримання принципів Червонохресного Руху та положень Статуту Товариства Червоного Хреста України.
  • Швидке, своєчасне і адекватне реагування на потреби громадян, які звертаються до Служби розшуку.
  • Не нашкодити запитувачу.
  • Повага до кожної окремої людини, що звертається, або є розшукуваною особою.
  • Захист персональних даних, конфіденційність.

ПРОГРАМА ДІЯЛЬНОСТІ СЛУЖБИ РОЗШУКУ.

Програма діяльності Служби розшуку ТЧХУ розроблена у відповідь на потреби членів сімей у розшуку та відновленні родинних зв’язків (ВРЗ), втрачених внаслідок Другої світової війни, сучасних збройних конфліктів, надзвичайних ситуацій і міграційних процесів в світі та відповідає стандартам Міжнародного руху Червоного Хреста та Червоного Півмісяця.

1. Діяльність з розшуку та відновлення родинних зв’язків (ВРЗ), втрачених внаслідок Другої світової війни (ДСВ) та сучасних збройних конфліктів в світі.

1) Розшук та з’ясування долі осіб:

  • Рідних (членів родини) – цивільних осіб за кордоном та на території України;
  • Встановлення долі військовослужбовців Радянської Армії, які зникли безвісти.

2) Розшук документів, які підтверджують перебування громадян в концтаборах, полоні, на примусових роботах, в гетто.

3) Розшук та з'ясування стану могил військовослужбовців, які загинули під час ДСВ за запитами громадян України, а також військових поховань громадян інших держав в Україні.

4) Обмін Посланнями Червоного Хреста між членами родин, коли звичайні канали зв’язку відсутні внаслідок сучасних збройних конфліктів та надзвичайних ситуацій в світі.

2. Діяльність з відновлення родинних зв’язків (ВРЗ), втрачених в особливий період в Україні (збройний конфлікт на сході України).

3. Діяльність з розшуку та відновленню родинних зв’язків (ВРЗ) на користь мігрантів та біженців.

4. В рамках реалізації гуманітарної діяльності до роботи приймаються запити «гуманітарного характеру»:

  • запитувач і розшукувана особа - жертви збройних конфліктів або природних і техногенних катастроф та стихійного лиха, але не є членами однієї родини;
  • запитувач є єдиним родичем особи, яку він розшукує;
  • запитувач та/або розшукувана особа – віднесені до соціально незахищених категорій громадян (люди похилого віку / хворі / інваліди / самотні);

Трагедія і наслідки Другої світової війни дотепер не залишають людей, які втратили свої родинні зв’язки або їм до сих пір невідома доля їх рідних.

Важливою умовою прийняття запиту з розшуку рідних за межами України є критерії прийому запитів в службах розшуку партнерських національних товариств Червоного Хреста або Червоного Півмісяця.

В інших випадках до розгляду приймаються запити, що стосуються розшуку родичів 1 ступеня (батьки, діти, рідні брати та сестри, чоловіки та дружини) з урахуванням поважних причин, що призвели до втрати зв’язку між рідними.

З метою організації найбільш результативної розшукової роботи та попередження додаткових звернень до запитувачів для з’ясування деталей справи у Службі розшуку ТЧХУ встановлені критерії щодо прийому до розгляду розшукових запитів: відповідність запиту програмі діяльності Служби розшуку ТЧХУ; розшук ініціюється членом родини; інформація, викладена в запиті, дозволяє проводити пошук.

За детальнішою інформацією запитувач може звернутися за адресою:

93404, Луганська область, м. Сєвєродонецьк, пр-т Центральний, 17, e-mail: krestlug@mail.ru конт. тел. 099-38-40-843