Декларації депутатів Сєвєродонецька: безробітний мільйонер та інші друзі секретаря міськради

Кожен сьомий депутат живе за межею бідності. Секретар міськради Бутков декларує мільйони готівки у валюті. Його безробітний бізнес-партнер Пилипенко не показує своє підприємство з кримінальним минулим.

Майже всі статки сконцентровані в представників “Опоблоку”. Деякі “опоблоківці” приховують свої фірми. Злиденна Щербатюк зізнається — заробляє як може і “зірок з неба” не хапає. Найбільші доходи за рік у депутатів-підприємців.

 

Найзаможніші у раді — “опоблоківці”

Найбільші статки у секретаря міськради Ігоря Буткова та його дружини-депутатки. Олена Буткова разом з чоловіком розділила перше місце у рейтингу.

Топ богатых депутатов Северодонецка

Згідно з указаними у деклараціях даними, готівкою на руках Ігоря та Олени Буткових понад 116 млн грн. Це 3 млн доларів і 1,1 млн євро, все інше у гривні. Це при тому, що у декларації не вказані частки у статутних капіталах двох підприємств, які раніше належали Ігорю Буткову, а зараз його дружині і переписаному на членів сім’ї місцевому благодійному фонду “Григорія Сковороди “Сприяння розвитку освіти та підтримки молоді”. А це ще 2 млн грн.

У декларації вказані лише 2 товариства з обмеженою відповідальністю, засновником яких є Олена Буткова. Але до декларації не були внесені три ТОВ, кінцевим бенефіціарним власником яких зараз є Буткова (ТОВ “Лисичанський завод залізобетонних виробів”, ТОВ “Сєвєродонецькі енергетичні системи” і ТОВ “Сєвєродонецьке підприємства “Вторрєсурс”).

Отримати коментар Ігоря Буткова або його дружини не вдалось. Вказаний на сайті Сєвєродонецької міськради контактний номер телефону подружжя не обслуговується, до контактної електронної адреси лист із запитом на коментар навіть не дійшов.

Зауважимо, що Автомайдан пікетував оселю Буткова через те, що його сім’я поєднує владу і бізнес. Але чиновник-мільйонер до пікетувальників так і не вийшов.

Майже одразу після його скандального обрання на посаду секретаря міськради в січні 2016 року “Наші гроші” “засвітили”, що Бутков володіє 19 кампаніями, частина з яких зареєстрована в окупованому Криму. Власне через неможливість обіймати посаду секретаря і займатись бізнесом, його було звільнено з посади розпорядженням міського голови Валентина Казакова. Але восени 2016 року Бутков рішенням суду поновився на посаді секретаря міськради.

З Ігорем Бутковим пов’язано чимало корупційних скандалів у Сєвєродонецьку. Як наприклад, раптове укладання договору на постачання теплової енергії з компанією бізнес-партнера секретаря міськради Віктора Пилипенка. Більше того, було відкрито кримінальну справу за “розпил” бюджетних коштів через фірми, пов’язані з Бутковим.

Після Буткових за рівнем статків у рейтингу йде ще один “опоблоківець” Дмитро Шерстюк. Працюючи директором КП “Сєвєродонецькліфт” із середньою зарплатнею на місяць трохи більше 6 тисяч гривень, вказав 3 мільйони гривень готівки у дружини Катерини Шерстюк. Жодної інформації про те, де вона працює і яким чином спромоглась в липні 2016 рок купити Mercedes Benz C 220 D 2015 року випуску за 790 тисяч гривень, не вказано. Для роз’яснення ситуації, за коментарем звернулись до депутата Шерстюка, але отримати конкретних відповідей не вдалось:

Щодо декларації нічого коментувати не збираюсь. У зв’язку з чим така увага до моєї персони? Та і взагалі по телефону на такі теми точно не збираюсь розмовляти.

Депутат Дмитро Шерстюк прямо пов’язаний із секретарем міської ради Ігорем Бутковим. У 2012 році він був директором ТОВ "Лисичанська ритуальна служба “Пантеон", одним із засновників якого був Ігор Бутков.

На четвертому місці рейтингу розташувалась Ірина Сафронова від “Радикальної партії Олега Ляшка” з вказаними активами на 2,54 млн грн. Сума склалась з 20 тисяч доларів на банківському рахунку та 2 млн грн готівки. Депутатка Сафронова є засновником і директором ТОВ “Платіра”, яке, у свою чергу, є співзасновником ПТ "Ломбард "Новий час" ТОВ "Платіра і компанія". Статутний капітал ТОВ “Платіра” становить 1,8 млн, але ці дані не були внесені в декларацію.

У мене є фінансове підприємство, ломбард. Я є і засновником, і директором. В даному випадку до бюджету жодного відношення не маю, у мене своє фінансове підприємство. Щодо пункту про корпоративні права, то я вказала, що частка в статутному капіталі складає 90%. Просто цей пункт не обов’язково висвітлювати. В системі я вказала частку в грошовому еквіваленті, а яка різниця? У відкритих реєстрах є ця інформація, кому треба без проблем все це може побачити, - прокоментувала дані щодо своїх корпоративних прав Ірина Сафронова.

Віктор Пилипенко єдиний депутат, якому вдалося потрапити одразу в два топи: обійняти п’яту сходинку рейтингу найзаможніших депутатів з показником рівно у 2,5 млн грн і водночас зайняти перше місце рейтингу депутатів з найменшими доходами за рік. У декларації він вказав, що є безробітним і за рік не заробив нічого, однак в активах позначено 2,5 млн грн готівки.

Цікаво, що позначивши в декларації, що має частку в статутних капіталах 5 товариств з обмеженої відповідальності (без вартості у грошовому вираженні), Пилипенко не заробив за рік жодної копійки. До того ж, Віктор Пилипенко з невідомих причин не вказав свою частку в ТОВ “Промтекс”, яке фігурує у кримінальній справі щодо розстрати майна шляхом зловживання службовим становищем. А сумарно Віктор Пилипенко зробив внесків до статутних фондів своїх ТОВок на 20,68 млн грн, які не відображені у декларації. Найбільший розмір внеску - 20 млн грн - до ТОВ “Вістол”, де свого часу співзасновником і директором був чинний секретар ради Ігор Бутков.

Я вибачаюсь, я зараз за містом - зв’язок поганий, дуже погано вас чую. По телефону не розумію, як можна серйозно щось обсудити, мені потрібно бачити, з ким спілкуюсь, - каже Пилипенко.

 

Хто з депутатів за межею бідності?

Держава визначила прожитковий мінімум для кожного громадянина. Якщо коштів за рік менше, ніж прожитковий мінімум, - людина живе за межею бідності.

Найменші доходи за рік вказав вищезгаданий депутат Віктор Пилипенко (“Опозиційний блок”). За 2016 рік його дружина Юлія Пилипенко заробила трохи більше 14 тис. грн. Якщо поділити на 5 членів родини, то виходить на кожного припадає 2 809 грн, що є в 6 разів менше від річного прожиткового мінімуму.

Топ бедных депутатов Северодонецка

Друге місце зайняла підприємиця Тетяна Щербанюк від “Нашого краю”. Вона має дещо більше 17 тис. грн річного доходу. На двох членів сім’ї виходить 8,6 тисяч гривень на рік.

Зірок з неба не хапаю - працюю, як можу. Я приватний підприємець і все. Що я ще можу сказати?, - дивується Щербатюк.

Юрій Фурман з фракції “Наш край” за минулий рік заробив менше 12,5 тис. грн. Також він є засновником двох фірм, однак нічого з ними не заробив. ЧЕСНО зв’язались з приймальнею депутата Фурмана, де залишили контакти, щоб отримати від нього коментар. Але досі Юрій Фурман з нами не зв’язався.

Сумарний дохід членів сім’ї депутата Сергія Самарського з “Блоку Петра Порошенка” за 2016 рік склав менше 49 тис. грн, чого виявилось недостатньо. На трьох членів сім’ї виходить сума менше прожиткового мінімуму.

У пасиві Самарського є два кредити, отримані ще в 2012 році. У розділі “корпоративні права” вказано ТОВ “Юридична фірма “Фагот”, сумарний з дружиною внесок Сергія Самарського до статного фонду якого становить 450 тисяч гривень. Однак з 2011 року фірма не проявляє свою діяльність.

Попри невисокі доходи, Сергій Самарський задекларував готівку та позику доньки Альони Самарської на 410 тисяч гривень, хоча за рік вона заробила на основному місці роботи та за сумісництвом менше 22 тис. грн. ЧЕСНО звернулись до депутата з проханням прокоментувати дисбаланс доходів та статків його доньки.

У доньки є гроші, так вона зараз не у нас живе - переїхала. Вона прописана з нами, але вона не живе з нами. Звідки такі статки? Вона працює в Києві. Ви знаєте, тут неоднозначно можна судити. Якби вона була виписана, я б її не вказав в декларації, а так довелось.

Насправді, депутат міг не вказувати прописану доньку, яка з ним не проживає, в декларації, оскільки члени сім’ї - це особи, з якими в декларанта станом на 31 грудня звітного року є сукупність трьох ознак: 1) спільне проживання; 2) спільний побут; 3) спільні права та обов’язки сімейного характеру.

Громадський рух ЧЕСНО навесні у першій половині березня пропонував тренінг для депутатів міської ради, проте міська рада відмовилася, мотивуючи заходами до 8-го березня.

Городской совет откзаз

Останнім депутатом, дохід якого менший за прожитковий мінімум на одного члена, став Сергій Куниця від “Опозиційного блоку”. У доходах він вказав лише власну пенсію - 33 тис. грн.

Однак моніторинг за допомогою системи Youcontrol виявив, що Сергій Куниця не вказав свої частки у двох приватних підприємствах: ПП “Промедика” та ПП “Стоміл”, сумарний розмір внеску до яких Куниці склав 25 010 гривень.

Взяти у депутата коментар не вдалось, тому що він наполегливо ігнорував дзвінки.

 

Хто має найбільші доходи?

Чотири з п’яти найбагатших депутатів Сєвєродонецької міської ради заробили гроші завдяки підприємницькій діяльності. До рейтингу потрапив депутат-підприємець, який наприкінці року став керівником комунального підприємства й посів місце свого власного бізнес-партнера.

Найбільше серед депутатів Сєвєродонецької міської ради за 2016 рік заробила грошей сім’я підприємиці Олени Ніжельської з “Самопомочі”.

Топ наибольших доходов у депутатов Северодонецка

Згідно з даними декларації, за минулий рік разом з пенсією батьків сума доходів становить понад 1,5 млн грн. Майже всі кошти - це дохід від підприємницької діяльності. Однак жодної гривні статків в її декларації не вказано.

У коментарі ЧЕСНО депутатка Ніжельська роз’яснила, якою саме підприємницькою діяльністю займається:

Основний вид моєї діяльності - це консультаційні послуги і конференц-сервіс, куди входить організація заходів, навчання, тренінгова діяльність. Все що маю, все показала. Додати, власне, нічого.

На другому місці з річними доходами дещо більше 900 тис. грн задекларувала Лариса Летюча з “Блоку Петра Порошенка”, яка є приватним підприємцем. З її слів, її реальний чистий дохід складає далеко не 900 тисяч, а приблизно 20% від задекларованих даних.

По податковій я все звітую і там вказується мій валовий дохід, який по факту є річним оборотом, а не доходом. А реальні доходи - це десь відсотків 20 від річного обороту у 915 тисяч - точні витрати до гривні нереально порахувати. Чим конкретно займаюсь? Чим я тільки не займаюсь. У мене робота посезонна. Я працюю і в магазині, і курчат продаю, комбікорми - торгівля, одним словом. Де що посезонно можна заробити - працюю то на м’ясі, то на овочах. Є у мене такий невеличкий магазинчик з госптоварами в селі. В самому Сєвєродонецьку у мене нічого немає. Сама всім займаюсь і усього досягаю сама, - роз’яснила Лариса Летюча.

Депутат від “Батьківщини” Володир Ляховий з доходами сім’ї у майже 900 тис. грн займає третє місце рейтингу. Він обіймає посаду завідуючого відділенням КУ “Сєвєродонецька міська багатопрофільна лікарня”. Його річна зарплатня - 184 тисячі. Левова частка доходів сім’ї Ляхових від підприємницької діяльності дружини депутата Тетяни - майже 700 тисяч гривень. Згідно з даними з Єдиного державного реєстру юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань, основний вид діяльності ФОП Тетяна Ляхова це “надання послуг перукарнями та салонами краси”.

Цікавий нюанс, що подружжя Ляхових, згідно з даними у декларації, позичили третім особам 46 тисяч доларів, ще 12 тисяч євро зберігається готівкою.

Взяти коментар у депутата Ляхового не вийшло. Коли йому телефонували, він посилався на зайнятість і неможливість спілкуватись. Кожного разу обіцяв передзвонити, але досі на контакт не вийшов.

Депутат “Опозиційного блоку” Андрій Височин з річними доходами у 842 257 гривень займає четверте місце. У жовтні 2016 року Височин зайняв посаду директора КП “Сєвєродонецьктеплокомуненерго” замість іншого депутата Сєвєродонецької міськради Дениса Анпілогова. До цього Андрій Височин займав посаду директора ТОВ “Східремсервіс”, де мав долю у 20 відсотків, а ще 60% мали той самий Денис Анпілогов та його батько Володимир Анпілогов.

Майже 770 тисяч гривень заробив у 2016 році Андрій Височин, займаючись підприємницькою діяльністю.

Після того, як Ельвіна Марініч з суттєвим запізненням, але опублікувала декларацію наприкінці червня, вказані нею доходи сім’ї у 442 860 грн перенесли її у рейтингу на п’яте місце. Депутатка Марініч обіймає посаду помічниці директора із зв'язків з громадськістю та пресою в ДП "Сєвєродонецька ТЕЦ" із річної зарплатнею в 53 тисячі. А ось її чоловік Олег Хоруженко заробив понад 360 тисяч, займаючись підприємницькою діяльністю.

Станом на початок липня один депутат досі не подав декларацію. Це Юрій Матохін з “Блоку Петра Порошенка”. Окрім Марінич, ще один депутат подав декларацію із запізненням - це Віктор Пилипенко (“Опозиційний блок”).