Подовжено термін подачі заяв на монетизацію субсидій

Подовжено термін подачі заяв на монетизацію субсидій

Кабінетом Міністрів України прийнята постанова «Про внесення змін до Положення про порядок призначення та надання населенню субсидій для відшкодування витрат на оплату житлово-комунальних послуг, придбання скрапленого газу, твердого та рідкого пічного побутового палива».

Нагадаємо, що раніше був встановлений термін подачі заяв на виплату зекономлених частин субсидій до 1 вересня поточного року.

«Проте, до Міністерства соціальної політики України надходять чисельні звернення від громадян про об’єктивні обставини, через які вони не змогли подати заяву у встановлений строк», – повідомляє прес-служба міністерства.

Тож, постановою передбачається подовження терміну подачі заяв до 1 листопада цього року, якщо така заява не була подана до 1 вересня через незалежні від одержувача причини. Це допоможе громадянам реалізувати своє законне право на отримання виплат.

Також нею врегульовується питання впливу заборгованості на рішення про перепризначення субсидій на наступний опалювальний період.

Так, субсидія не призначається на наступний період за наявності простроченої понад два місяці заборгованості з оплати послуг, поки така заборгованість не буде погашена або укладено договір про її реструктуризацію.

Однак, існують непоодинокі випадки, коли громадяни оскаржують у судовому порядку виставлену надавачем послуги суму заборгованості і тому відмовляються сплачувати відповідні кошти та укладати договір реструктуризації.

Зазначеною постановою встановлюється, що до винесення рішення суду розмір заборгованості, що оскаржується, не береться до уваги, а субсидія перепризначується на наступний опалювальний період.