Переселенці можуть обслуговуватися в будь-яких банках

Переселенці можуть обслуговуватися в будь-яких банках

Тепер переселенці можуть отримувати виплати і пенсії, а також здійснювати інші банківські операції в будь-якому українському банку. Однак первісна реєстрація і подальша ідентифікація проводиться тільки в Ощадбанку. Такі зміни передбачені Постановою Кабінету Міністрів України № 689, прийнятого 13 вересня. Про це в ефірі ТК «Донбас» повідомила координатор з адвокації БФ «Право на захист» Дарина Толкач.

«Это фактически косметическая процедура, которая позволяет обналичивать пенсии и адресные выплаты, проводить другие операции в любых банках на подконтрольной Украине территории, а не только в Ощадбанке, как было раньше. Но стоит отметить, что процедура физической идентификации, заведение документов на переселенца, ведение дел – это все остается в ведении Ощадбанка. Т.е. пройти процедуру идентификации в другом банке не возможно», – пояснює юрист.

Тепер, ідентифікація, що проводиться Ощадбанком, поширюється не тільки на пенсіонерів, але також і на всіх інших осіб, які є одержувачами адресної допомоги як внутрішньо переміщені особи. У зв’язку з цим скасовано перевірка на дому для всіх переселенців, які пройшли ідентифікацію в Ощадбанку.