СБУ викрила шахрайські схеми отримання пенсій на померлих громадян

СБУ викрила шахрайські схеми отримання пенсій на померлих громадян

У Луганській області співробітники СБ України регулярно викривають та блокують протиправні схеми нарахування пенсій та інших соціальних виплат. Повідомляє прес-центр СБ України.

«Однією з найпоширеніших шахрайських схем є незаконне отримання пенсій людей, зареєстрованих як переселенці, що померли на тимчасово неконтрольованій українською владою території Донбасу. Дані про таких громадян не передаються з окупованих районів до Головного Управління Пенсійного фонду у Луганській області», — розповіли у спецслужбі.

З початку 2017 року СБ України встановила та підтвердила факти смерті майже 1200 пенсіонерів на території так званої «ЛНР», виплати яким продовжували отримувати родичі. Оперативники спецслужби задокументували, що у більшості випадків «посередницькі послуги» з отримання пенсій надають представники криміналітету, які пов’язані з ватажками незаконних збройних формувань терористів.

«Тільки на пенсії встановленим СБУ громадянам, які вже пішли з життя, держава щомісяця витрачала у середньому вісім мільйонів гривень. СБ України передала дані про встановлені факти до Пенсійного фонду, який припинив виплати померлим громадянам. Завдяки інформації СБУ до державного бюджету вдалося повернути вже нараховані кошти у розмірі майже півтора мільйона гривень», — зазначили у відомстві.