Прокуратура інформує

“ Нагляд прокурора за додержанням законів територіальними органами Національної поліції при застосуванні заходів за адміністративні правопорушення, пов’язаних з обмеженням особистої свободи громадян ”

Конституцією України людина, її життя і здоров'я, честь і гідність, недоторканність і безпека визнані найвищою соціальною цінністю. Утвердження і забезпечення її прав є головним обов`язком держави. Це положення деталізується та розвивається в усіх її розділах. Зокрема статтею 29 Конституції України кожній людині гарантується право на свободу та особисту недоторканість.
В умовах сьогодення як ніколи гостро виникає питання захисту конституційних прав і свобод громадян, правомірність обмеження їх вільного пересування, забезпечення законності їх доставляння до відділів поліції, затримання в адміністративному порядку, застосування та відбуття адміністративного арешту. Незаконне затримання становить підвищену суспільну небезпеку, призводить до фізичних та моральних страждань людини і кожному такому факту надається принципова оцінка з відповідним прокурорським реагуванням.
Одним із засобів забезпечення законності під час застосування заходів адміністративного примусу за адміністративні правопорушення є прокурорський нагляд, спрямований перш за все на захист прав та законних інтересів громадян - учасників адміністративного процесу, усунення порушень законності при затриманні осіб і в цей же час забезпечення невідворотності покарання за адміністративні правопорушення.
Працівники органів поліції нерідко застосовують адміністративне затримання з метою перевірки на причетність осіб до скоєння злочинів, найчастіше за порушення правил обігу наркотичних речовин.
Так, в поточному році місцевою прокуратурою в ході перевірки встановлено факт внесення завідомо неправдивих відомостей до проколів про адміністративне правопорушення та затримання громадянина А. за ст.ст.173, 263 КУпАП, складених службовими особами відділу поліції.
Відповідно до внутрішньої документації відділу поліції до чергової частини ВП надійшло повідомлення, за результатами якого в ході огляду місця події у громадянина А. виявлено медичний шприц з рідиною, схожою на психотропну речовину.
Відповідно до наданих пояснень одного з понятих підтверджено відсутність в діях громадянина А. складу адміністративного правопорушення, передбаченого ст.173 КУпАП. Фактичний час затримання громадянина А. не відповідає часу, зазначеному в протоколі про адміністративне затримання, що підтверджено поясненням свідка, внутрішньою документацією відділу поліції. Крім того, в матеріалах справи відносно громадянина А. наявне пояснення свідка, яке відповідно до слів останнього він не писав і не підписував.
Враховуючи викладене, матеріали перевірки за фактом службового підроблення службовими особами відділу поліції, кримінального правопорушення з попередньою кваліфікацією за ч.1 ст.366 КК України, місцевою прокуратурою спрямовано до слідчого відділу прокуратури області для внесення до ЄРДР та для організації та проведення досудового розслідування.
Крім того, місцевою прокуратурою оскаржено постанову суду загальної юрисдикції відносно громадянина А. за ст.173 КУпАП в апеляційному порядку з підстав винесення її з істотними порушеннями вимог КУпАП- за відсутності події та складу правопорушення, порушення права на захист громадянина Постановою апеляційного суду області апеляційну скаргу керівника прокуратури задоволено в повному обсязі, рішення суду I інстанції скасовано, а провадження по справі закрито у зв’язку з відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

О. Сафонова, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури