Що в Україні тепер можна зробити онлайн

Якими адміністративними послугами можна скористатися в Україні, не відриваючись від улюбленого дивану, про це повідомляє сайт ESPRESO.TV

На початку 2017 року набув чинності закон "Про внесення змін до деяких законів щодо усунення адміністративних бар'єрів для експорту послуг". Закон зняв проблему "мокрих" печаток та актів виконаних робіт у спілкуванні з банківськими установами.

Нещодавно президент підписав закон "Про електронні довірчі послуги". Звичайні громадяни мало слідкують за такими проектами, вважаючи, що це чергова бюрократична забаганка. Та насправді саме вони сприяють налагодженню системи електронного урядування. Частина таких можливостей є вже зараз.

Ось що можна зробити з дивану вже сьогодні:

1. З’ясувати, хто власник компанії, яка вас цікавить

Є кілька шляхів перевірити кінцевого бенефіціара компанії. Всі дані представлені єдиним пакетом документів, який називається “Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань”. Файл стиснутий в zip-архів, “важить” небагато, але здійснювати повноцінний пошук документами незручно.

Також існує легший шлях - OpenDataBot в Telegram, Skype, Facebook чи Viber. Для пошуку компаній достатньо почати комунікацію з ботом та ввести код, назву, адресу чи ім'я директора компанії українською мовою. Після цього робот розпочне пошук - у випадку, якщо компаній з такою назвою чи директором кілька, бот запропонує всі.

  

2. Зрозуміти, скільки витратили на новорічний корпоратив у міській раді

Або скільки коштувало крісло для головлікаря в місцевій лікарні чи на яку суму закупили швабри для школи. Для цього на сайті data.gov.ua варто перейти до категорії “Розпорядники” чи “Набори даних”, залежно від того, як вам зручніше.

В “Наборах даних” можна вибрати категорію (будівництво, земля, сільське господарство тощо). Ще один варіант - одразу ввести назву набору, який вас цікавить, у вікно пошуку. Набори можна групувати за датою додавання, кількістю чи обсягами документів та рейтингом. Та такий шлях підійде, якщо вам не шкода часу на скролінг всіх розпорядників чи якщо ви точно знаєте назву набору, який вас цікавить.

Якщо шукаєте через розпорядників, потрібно ввести назву населеного пункту чи будь-якого державного органу у вікні пошуку та відсортувати інформацію за допомогою фільтрів. В цьому випадку доведеться вибирати з наборів. Тож вибираєте те, що цікавить саме вас.

До прикладу, нас цікавить, скільки витрачає на організацію культурних заходів міська рада Сєвєродонецька. В рубриці “Розпорядники” прописуємо “Сєвєродонецьк”. Потім із запропонованих наборів вибираємо “Відділ культури Сєвєродонецької міської ради”. Вибираємо документ, де про йдеться про культурні заходи. Також можливість завантажити ці дані.

3. Зареєструвати бізнес

Це можна зробити з дому чи навіть перебуваючи закордоном. Щоб зареєструвати компанію незалежно від місця перебування, потрібно зайти на сайт Онлайн-будинок юстиції та зареєструватися там, використовуючи електронну пошту. Але щоб відправити заповнену заяву на реєстрацію або припинення ФОП на розгляд державному реєстратору, необхідно мати електронний цифровий підпис.

Попри застереження, що система працює в тестовому режимі, зареєструвати підприємство вдасться по-справжньому. Серед варіантів - юридичні та фізичні особи, також можна запросити відомості про них та припинити діяльність чи змінити її (якщо йдеться про ФОП).

Заповнювати форму реєстрації ФОП можна одразу після створення облікового запису на порталі. Заповнювати профіль користувача в кабінеті для реєстрації ФОП необов’язково. Система дає підказки, як заповнювати поля. При онлайн-реєстрації ФОП можна одразу заповнити та подати заяву про застосування спрощеної системи оподаткування.

Після внесення даних у всі електронні форми система згенерує реєстраційну картку та заяву, до якої варто додати цифровий підпис.

Розгляд заяви триватиме до доби, крім вихідних та святкових днів. Результати потрібно відслідковувати в “Особистому кабінеті”. Якщо підтвердження прийшло, можете шукати себе в рєєстрі ЄДР та завантажувати виписку для подальших дій.

4. Подати декларацію

Так, поки що це потрібно не всім громадянам (лише держслужбовцям та громадським організаціям). Але в розвинутих країнах така система стала нормою, тож незабаром такий досвід може прийти й в Україну. Допоможе впоратися з складними підступами декларацій, через які ще нещодавно чиновники не спали ночами, чат-бот “Держслужбовець Тарас”.

Тарас надасть покрокову інструкцію із заповнення е-декларації, надсилатиме повідомлення з нагадуваннями про терміни подачі декларацій, шляхи отримання й уточнення інформації, необхідної для заповнення документу.

5. Записатися до лікаря

Це можна зробити за допомогою сайту Medics. Проект розробляється спільно з МОЗ в межах медичної реформи. За допомогою цього сервісу (а також мобільного додатку) можна записатися на прийом до лікаря, зберігати свою медкартку в електронному вигляді, залишати відгуки про лікарів і оцінювати їх.

Все це повинне усунути черги, спростити діагностику та лікування. До слова, сервіс безкоштовний для пацієнтів, однак користуватися ним поки що є зміст лише жителям п’яти населенних пунктів.

 

6. Замовити довідку про несудимість

ЇЇ часто вимагають під час прийому на роботу, подачі паперів в різноманітні інстанції, а отримання може тривати тижнями. Можна дещо скоротити час очікування.

Для цього потрібно зайти на сайт hsc.gov.ua чи mvs.gov.ua. Реєструємося через Електронний цифровий підпис або Bank ID, заповнюємо електронну форму, вказавши найближчий до вас сервіс, чекаємо повідомлення про те, що документ готовий.

Забираємо довідку в обраному сервісному центрі, показавши документ, що посвідчує особу. До слова, вибір центру не залежить від місця реєстрації, тож сміливо вибирайте найзручніший.

7. Зареєструвати земельну ділянку

Таку можливість дає сайт Держгеокадастру. Увійти до системи можна за допомогою цифрового підпису або Bank ID, а також звичних електронної пошти та паролю. До слова, є послуги, доступні онлайн навіть без авторизації (витяги з держреєстрів та сертифікати).

Обираємо у рубриці “Сервіси” комірку “Заява на реєстрацію земельної ділянки”. Після цього заповнюєте всі необхідні поля, генеруєте пароль та проходите остаточну реєстрацію.

Система познайомить вас зі своїми можливостями, серед яких: нормативно-грошова оцінка, інформація про права, статистика, пошук, звітність та навіть загадкова рубрика Вlockchain (можна перевірити витяг, завантаживши файл в систему). Для реєстрації ділянки (ЗД) потрібно мати електронний цифровий підпис.

8. Записати в чергу за біометричним паспортом

Записатися на отримання біометричного документа можна за допомогою iGovBot в Telegram. Бот шукатиме вільне місце в черзі у вказаному вами відділенні та запропонує записатися, якщо воно з’явиться. Наразі бот відслідковує відділення у таких містах: Київ, Харків, Дніпро, Одеса, Львів, Миргород, Тернопіль, Хмельницький, Кам’янське, Кривий Ріг, Марганець, Бердянськ, Запоріжжя та Полтава.

Після вибору міста, потрібно знайти в переліку найзручніше відділення. І все - бот повідомить, коли можна подавати папери.

  

Також записатися в чергу на паспорт можна через сайт iGov (портал державних послуг). Щоправда, там доведеться пройти ідентифікацію. Тож розберемо його детальніше.

Для початку потрібно увійти в систему. Це можна зробити чотирма способами: маючи сертифікат електронного цифрового підпису, Картку киянина, IDcard чи BankID.

Якщо ви є клієнтом Приватбанку, банку Конкорд, Ощадбанку, А-банку чи “Банк Південний”, сміливо вибирайте BankID. Після ідентифікації послугу, що вас цікавить, можна спробувати знайти за допомогою вікна пошуку або ж вибрати із запропонованого переліку.

Загалом портал пропонує понад 300 послуг, як для звичайних громадян, так і для бізнесу. Частина з них повністю онлайнові, за рештою доведеться все ж підійматися з дивана. На жаль, поки що скористатися всіма перевагами системи можна лише в частині населених пунктів. Ми вибрали кілька важливих послуг - ви ж можете перевірити значно ширший перелік.

9. Подати заяви про шлюб та розлучення

Одразу зауважимо, що подати заяву про рєстрацію шлюбу онлайн можуть лише жителі Дніпра та частина жителів області. Якщо ви саме звідти й точно вирішили узаконити стосунки, після проходження ідентифікації заповніть заявку (вказати телефон, e-mail, персональні дані наречених, прикріпити скани паспортів, обрати місце, дату та час й навіть подивитися, як виглядає фото урочистої зали РАЦсу).

Якщо все готово, натискаєте “Замовити послугу” та чекаєте на урочистий день. В середньому це займає 40 днів, але якщо маєте обставини для скорочення терміну - вкажіть їх під час заповнення форми.

Так само жителі Дніпропетровської області можуть подати й на розлучення. Але для того, щоб розійтися онлайн, потрібно зважати на умови: обидвоє прагнете розлучитися, є громадянами України, не маєте дітей та матеріальних суперечок. У всіх інших випадках доведеться йти старим шляхом.

10. Оформити субсидію

Тут вже більше областей, аніж в попередньому випадку - аж 12. Оберемо для прикладу Івано-Франківськ. Система перенаправила нас до Центру надання адміністративних послуг в Івано-Франківську. Проходимо вже звичну ідентифікацію, вказуємо номер телефону, електронну пошту та додаємо відскановані довідку про доходи та заяву на отримання субсидії.

Замовляємо. Чекаємо, коли з нами зв’яжуться щодо уточнення інформації. Після остаточного опрацювання заяви, ви отримаєте повідомлення на e-mail, в якому буде додатком прикріплене рішення про надання Вам субсидії.

  

 Частина електронних сервісів працює в тестових режимах. Немає можливості користуватися їх перевагами в кожній точці країни, оскільки не всі населені пункти додані в базу. Але поступово перелік послуг та їх географія розширюються, а інструменти вдосконалюються, тож справа лише за часом.