Не знання закону не звільняє від відповідальності.

     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою забезпечено учать у розгляді Сєвєродонецьким міським судом протоколу про адміністративне правопорушення пов’язаного з корупцією, передбаченого частиною 2 статті 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення, складеного відносно одного з начальників відділу Головного управління ДСНС України у Луганській області.
     Так, згідно зібраних оперативними співробітниками Управління захисту економіки Департаменту захисту економіки Національної поліції України матеріалів, вказана особа, будучи суб’єктом, на якого поширюються вимоги Закону України «Про запобігання корупції», в порушення вимог закону, не повідомив Національне агентство з питань запобігання корупції (далі НАЗК) про суттєві зміни у майновому стані.
     Постановою Сєвєродонецького міського суду вказану особу визнано винною у скоєнні адміністративного правопорушення, передбаченого частиною 2 статті 1726 КУпАП та накладено адміністративне стягнення у вигляді штрафу у розмірі ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.
     Додатково інформуємо, що, відповідно до частини 2 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції», суб’єкти декларування, зазначені у пункті 1, підпунктах «а» і «в» пункту 2, пункті 5 частини першої статті 3 Закону, у випадку отримання ними доходу, придбання майна на суму, що перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року, зобов'язані повідомляти НАЗК про суттєві зміни у майновому стані.
     Статтею 7 Закону України «Про Державний бюджет на 2017 рік» розмір прожиткового мінімуму для працездатних осіб на 2017р. встановлено 1600грн., а отже 50 прожиткових мінімумів складає 80000 гривень.
     Пунктом 6 розділу 2 Порядку формування, ведення та оприлюднення (надання) інформації Єдиного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, затвердженого рішенням НАЗК від 10.06.2016 року №3, суб’єкти декларування письмово повідомляють НАЗК про суттєві зміни у своєму майновому стані, шляхом подання відповідного електронного повідомлення до Реєстру через власний персональний електронний кабінет у десятиденний строк з моменту отримання доходу або придбання майна.
     За неповідомлення або несвоєчасне повідомлення про суттєві зміни у майновому стані передбачена адміністративна відповідальність за частиною 2 статті 1726 Кодексу України про адміністративні правопорушення та передбачена відповідальність у вигляді накладення штрафу від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Онофрейчук М., прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури