Процесуальне керівництво досудовим розслідуванням як напрям діяльності прокурора у кримінальному провадженні

     Діяльність прокурора на стадії досудового розслідування пов'язана не лише із реалізацією наглядових повноважень, а й зі здійсненням функції процесуального керівництва. Керуючи роботою слідчого, беручи безпосередньо участь у провадженні слідчих дій, своєчасно вказавши на помилки, що були допущені під час розслідування, прокурор набуває фактичної і юридичної можливості наполегливо отстоювати в суді власні погляди стосовно доведеності факту злочину і винуватості підсудного.
     У сучасному вітчизняному кримінальному процесуальному законодавстві вживається термін "керівництво" (ст. 36 КПК України). Однак слідчому все-таки надано певну самостійність. Про це йдеться у ч. 5 ст. 40 КПК України. Зокрема, слідчий, здійснюючи належні йому повноваження, є самостійним у своїй процесуальній діяльності, втручання в яку осіб, які не мають на те законних повноважень, забороняється. Органи державної влади та місцевого самоврядування, підприємства, установи й організації, службові особи, інші фізичні особи зобов'язані виконувати законні вимоги та процесуальні рішення слідчого.
     Відповідно до ст. 39 КПК України начальника слідчого відділу наділено повноваженнями, які можна розцінювати як організацію досудового розслідування.
     Процесуальні повноваження прокурора значно ширші, ніж у начальника слідчого відділу. Керівник органу досудового розслідування зобов'язаний виконувати доручення і вказівки прокурора, які даються у письмовій формі. Невиконання керівником органу досудового розслідування законних вказівок і доручень прокурора, наданих у законодавчо визначеному порядку, має наслідком передбачену законом відповідальність.
     Таким чином, положення щодо процесуального керівництва досудовим розслідуванням дає узагальнену назву процесуальної форми реалізації конституційної функції нагляду за додержанням законів органами, які проводять дізнання та досудовий розгляд. В сучасних умовах необхідність спеціального виділення "процесуального керівництва як форми прокурорського нагляду" обумовлено тим, що за правовою ідеологією КПК України впроваджується принцип "незмінності прокурора при проведенні конкретного кримінального провадження", відповідно до якого процес формування обвинувачення в ході досудового кримінального провадження та підтримання його в суді буде забезпечуватися одним прокурором.
     Мета такого керівництва - правильне і підставне внесення даних до Єдиного реєстру досудових розслідувань та забезпечення швидкого, повного і всебічного розслідування.

Пройда Л.В., прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури