Сєвєродонецьк приєднався до всесвітньої кампанії

Сєвєродонецьк приєднався до всесвітньої кампанії

Напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок будівлю Луганського обласного академічного театру підсвітили помаранчевим світлом

24 листопада, напередодні Міжнародного дня боротьби за ліквідацію насильства щодо жінок будівлю Луганського обласного академічного українського музично-драматичного театру було підсвічено помаранчевим світлом, що стало символічним початком всесвітньої кампанії «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства».

Сєвєродонецьк та ще 15 міст України приєдналися до всесвітньої кампанії генерального секретаря ООН Антоніу Гуттеріша «Єднаймось, щоб зупинити насильство щодо жінок (UNiTE)» та підсвітили визначні архітектурні об’єкти помаранчевим світлом. Помаранчевий є офіційним кольором кампанії і використовується як символ світлого майбутнього, вільного від насильства щодо жінок та дівчат.

«Саме активна взаємна підтримка чоловіків та жінок в громаді, ЗМІ, організацій громадянського суспільства, правоохоронних органів, органів місцевої влади є запорукою успіху в роботі щодо попередження та реагування на такий прояв порушення прав людини, як насильство щодо жінок, – зауважив Олександр Бай, програмний аналітик ООН Жінки в Україні. – Відомо, що лише 30% випадків насильства фіксуються офіційно. Це викликано різними чинниками, які призводять до замовчування проблеми. Одним з них є внутрішнє відношення людей до таких ситуацій: показовий нейтралітет до випадків насильства щодо жінок та, навіть, звинувачення самих постраждалих. Тільки працюючи пліч-о-пліч можна досягти змін у світогляді та серцях людей, що є вкрай важливим для побудови світу вільного від насильства».

Кілька десятків мешканців та мешканок міста, поліцейські, представники і представниці міжнародних, громадських організацій, місцевої влади провели символічний флешмоб – на площі перед підсвіченою будівлею із людей було створено велику долоню, один із символів кампанії, який означає «Стоп насильству». Усі учасники акції підняли свої долоні на знак неприйняття насильства та разом скандували «Насильству немає виправдання!». Фото заходу будуть направлені до центрального офісу представництва ООН в Україні та стануть частиною мозаїки із 16 українських міст, які підсвітили будівлі помаранчевим та дали старт кампанії «16 днів проти гендерного насильства».

«Ґендерно-зумовлене та домашнє насильство – надзвичайно серйозна проблема, яка дуже часто залишається прихованою, – відмітила Ольга Лішик, заступниця голови Луганської обласної державної адміністрації з питань соціальної та гуманітарної сфери. – В умовах військових дій та, як наслідок, переміщення населення, підвищений рівень стресу та труднощів виливається у зростання цього явища. Ми дякуємо всім міжнародним організаціям, як партнерам Луганської обласної облдержадміністрації за спільну роботу у вирішенні цих важливих питань. Сьогоднішній захід є прикладом порозуміння та взаємоповаги, об’єднання зусиль у боротьбі за мир в українських родинах».

Кожна п'ята жінка в Україні бодай раз у житті зазнавала фізичного або сексуального насильства, а наслідки насильства для економіки країни сягають $10,8 мільйонів на рік лише за офіційними даними .

Одними з головних учасників акції стали поліцейські, які першими приходять на допомогу у випадку домашнього насильства. У рамках реформи правоохоронних органів було значно розширено повноваження та обов’язки поліції щодо роботи із випадками домашнього насильства, і міжнародні організації активно допомагають поліцейським у розвитку їх спроможності та компетенції.

В Донецькій та Луганській областях ООН Жінки спільно з Міністерством внутрішніх справ України реалізують інформаційну кампанію «Насильству немає виправдання» . Кампанія пояснює, що насильство є порушенням прав людини та злочином, а також закликає у випадку насильства звертатися до поліції.

Подолання і запобігання насильству над жінками – складна проблема, яка потребує комплексного підходу до її вирішення. Окрім зусиль на рівні влади, міжнародних та громадських організацій, необхідні також зміни в свідомості кожного українця та розуміння, що насильство є абсолютно неприйнятним.

Кампанія «16 Днів активізму проти ґендерно обумовленого насильства» кожного року в Україні та всьому світі починається 25 листопада – у Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок, – і триває до Міжнародного дня прав людини, 10 грудня, для привернення уваги до проблеми насильства щодо жінок. Такі часові рамки були обрані, щоб символічно поєднати насильство над жінками та права людини, і наголосити, що насильство є кричущим порушенням прав людини.

Обов’язком кожної демократичної європейської держави є повне викорінення насилля в усіх його формах, а також створення системи запобігання насильству над жінками, надання відповідних послуг постраждалим від насилля та належного покарання винних.

Галерея зображень

Сєвєродонецьк приєднався до всесвітньої кампанії
Сєвєродонецьк приєднався до всесвітньої кампанії
Сєвєродонецьк приєднався до всесвітньої кампанії