«Доступні ліки» у 2018 році діятимуть ще за трьома напрямами

«Доступні ліки» у 2018 році діятимуть ще за трьома напрямами

Мова йде про лікування хронічних захворювань шлунково-кишкового тракту, депресивних станів і для здоров’я матері та дитини під час вагітності.

Бюджетом цього року на реалізацію Урядової програми «Доступні ліки», яка діє з квітня, передбачено 700 млн гривень, у наступному році ця цифра має збільшитися до 1 млрд гривень.

Враховуючи розширення фінансування, Міністерство охорони здоров’я планує додати до Урядової програми «Доступні ліки» ще три нозології. Про це йдеться в проекті постанови КМУ «Про внесення змін до деяких постанов Кабінету Міністрів України».

Рішенням Міністерства, за рекомендацією національних та міжнародних експертів, до програми планується додати для забезпечення хворих для лікування виразки і хронічних гастроентерологічних патологій, депресивних станів та анемії вагітних у першому триместрі. За попередніми підрахунками спеціалістів, включення цих захворювань обійдеться бюджету у близько 300 млн гривень.

Також у проекті постанови передбачено додати ще по одній діючій речовині для пацієнтів з серцево-судинними захворюваннями та діабетом ІІ типу – «Лозартан» і «Глібенкламід».

Слід відзначити, що мільйони українців по всій країні вже скористалися програмою та отримали життєво необхідні ліки від серцево-судинних захворювань, діабету ІІ типу та бронхіальної астми безкоштовно або з незначною доплатою.

Програма зарекомендувала себе досить успішно: в залежності від регіону «Доступні ліки» щомісяця отримують від 100 до 200 тис. пацієнтів у понад 6,6 тис. аптеках. Восени попит на програму не припиняє зростати: щомісяця пацієнти використовують на 150 тис. рецептів більше.

За інформацією Міністерства охорони здоров’я України