ШАХРАЇ! Прочитай та запам’ятай!

ШАХРАЇ! Прочитай та запам’ятай!

1. Ситуація перша:
Ви отримали дзвінок від невідомого, який назвався правоохоронцем та повідомив, що Ваш родич попав у біду?
Ніколи не передавайте гроші невідомим, які пропонують «вирішити проблему» - це ШАХРАЇ.
2. Ситуація друга:
Ви отримали смс-повідомлення про виграний приз та залишилось лише сплатити податок?
Не перераховуйте гроші, якщо не брали участі у розіграші особисто. Пам'ятайте, що ймовірність виграти приз, не беручи участі в розіграші прагне до нуля, а ймовірність повернення грошей, перерахованих на електронний гаманець/рахунок зловмисників, й того менше.
3. Ситуація третя:
Ви отримали повідомлення з банка, що Ваша картка заблокована?
Не передзвонюйте на номер, вказаний в повідомленні, не перераховуйте кошти на вказані рахунки та не відповідайте на смс-повідомлення. Найліпше зателефонуйте на безкоштовну «гарячу» лінію банка, номер вказаний на банківській картці.
4. Ситуація четверта:
Ви знайшли на сайті купівлі-продажу в інтернеті необхідний товар за Дуже привабливою ціною? Продавець працює через передплату?
Не перераховуйте гроші невідомим Вам людям за товар, який не отримали. В найліпшому випадку Ви отримаєте товар значно нижчою якістю, а зазвичай не отримаєте зовсім.
5. Ситуація п’ята:
До додому Вас завітали соціальні працівники та пропонують отримати доплату до виплат, нерегулярну виплату чи обміняти гроші?
Це ОБМАН! Жодні виплати не приносяться додому, лише людям, які уклали відповідні договори та вони знають своїх поштарів особисто. Обмін грошей не проводиться на дому! Лише у банківських установах. Перед тим, як пустити додому невідомого, спочатку зателефонуйте до організації, з якої він назвався та дізнайтеся чи працює ця особа в них та мету її візиту.
6. Ситуація шоста:
Зателефонував працівник банку та повідомив, що з картки намагаються зняти гроші?
При незвичайній активності, банківська картка блокується, а власнику пропонують звернутися до відділення банку. Жодні питання з обслуговування рахунку не вирішуються телефоном. НЕ повідомляйте номер рахунку, термін дії картки, CVV-код (3-значний код, вказаний на обороті картки) та пін-код. Всі, хто за будь-якою підставою намагається випитати ці данні ЗЛОЧИНЦІ!

При найменшій підозрі, що Ви розмовляєте з шахраєм – телефонуйте в поліцію!