Все, що душа довірила словам...

Все, що душа довірила словам...

«ТАЛАНТИ СВІТЛАНИ ТАЛАН: творчий звіт 2017» - під такою назвою відбулась літературна зустріч з Золотим письменником України 10 грудня в сєвєродонецькій міській публічній бібліотеці.

Ім’я Світлани Талан стрімко увірвалося в літературне життя країни в 2012 році, коли перший роман письменниці «Коли ти поруч» став лауреатом Всеукраїнського конкурсу «Коронація слова», своєрідного літературного Оскару нашої країни.

Відтоді минуло не так багато часу, майже шість років. Наразі у добірці Світлани Олегівни видано 17 книг, написаних українською та російською мовами, і всі вони вже стали бестселерами.

Твори письменниці були заслужено оцінені та отримали численні нагороди та відзнаки. Не став винятком і 2017 рік.
Ведучі заходу зупинилися лише на найбільш значущих подіях в літературному і громадському житті письменниці: в травні 2017 Світлана Талан стала Почесним громадянином міста Сєвєродонецьк; в липні роман «Оголений нерв» увійшов до сімки книг, написаних бездоганною українською мовою; в серпні письменниця отримала звання лауреата другого ступеня Літературно-наукового конкурсу імені Воляників-Шваблінських при Фундації Українського Вільного Університету у Нью-Йорку за роман «Повернутися дощем»; в цьому ж місяці обрана відповідальним секретарем Луганської обласної організації Спілки Письменників України. Більшість читачів знають С.Талан як автора художніх творів, проте, вона вже кілька років поспіль пише публіцистичні статті. Від Фундації Івана Багряного (США) та Всеукраїнського щомісячника «Бористен» в жовтні 2017 Світлана Талан стає лауреатом відзнаки І. Багряного «За визначну творчу діяльність та систематичне висвітлення боротьби українського народу за свою незалежність та сучасне життя Донбасу в художніх творах та публіцистичних статтях».

Вихід нової книги – це завжди свято для поціновувачів творчості автора, а в поточному році пані Світлана подарувала нам свято в п’ятикратному розмірі – світ побачили 5(!) її нових романів: «Замкнене коло», «Своя чужая жизнь», «Спокута», «Раздели мою печаль», «Ракурс», презентація яких і відбулася на цьому заході. Кожен з цих романів піднімає гострі проблеми сьогодення: наркоманії, насилля в сім’ї, і не тільки фізичного, а й морального, самотності тощо. Але найемоційнішим – адже хтось навчався у Луганську, хтось звідти виїхав, дехто переживав ті страшні події і був свідком, – стало обговорення нового роману письменниці «Ракурс», який цілком виправдовує свою назву, оскільки пропонує читачеві поглянути на події весни 2014-осені 2015 на Луганщині з іншого ракурсу, під дещо іншим кутом зору. Цей роман уже увійшов у ТОП-5 найрезонансніших книжок цієї осені.

З теплими, щирими словами на адресу письменниці виступили письменник, вчений, доктор філологічних наук, професор, Голова Луганського осередку Національної Спілки Письменників України О.І. Неживий; протоієрей Луганської та Старобільської єпархії А.Ф.Назаренко; голова правління САРГ В.В.Попсуй; прихильники і пошановувачі творчості письменниці, серед яких були і місцеві мешканці, і гості з інших місць Луганщини. Зачитували уривки, ділилися наболілим, навіть провели дуже цікаву паралель між творчістю письменниці і філософськими поглядами Григорія Сковороди, а О.І.Неживий висловив думку, що твори авторки повинні бути включені в шкільну програму.
Захід закінчився, але ще довго гості не відпускали Світлану Олегівну: отримували книги з особистим підписом письменниці, спілкувалися, фотографувалися, гортали сторінки книг з виставки, роздивлялися картини художниці О.Кравцової, на написання яких її надихнула творчість С.Талан.Тепло від таких зустрічей надовго зберігається у серці, а нагадують про зустріч світлини.

Дякуємо Вам, пані Світлано, за цю зустріч, за ваші книги-подарунки з автографом, за те, що Ви популяризуєте наше місто своєю творчістю, підвищуєте інтерес пересічних сєвєродончан до сучасної української прози.
Бажаємо Вам міцного здоров’я, щастя, творчої наснаги і з нетерпінням чекаємо нових Ваших книг і нових зустрічей!
 

Бібліотекарі і читачі Сєвєродонецької міської публічної бібліотеки