Угоди про визнання винуватості у кримінальному провадженні

     Одним із найважливіших нововведень Кримінально процесуального кодексу України, є запровадження досі невідомого українському кримінальному процесу інституту - кримінального провадження на підставі угод. Закріплення в кримінальному процесуальному законі в новій редакції інституту кримінального провадження на підставі угод є прогресивним кроком України на шляху до європейських і загальноприйнятих в світі стандартів кримінального судочинства
     Однією із особливостей застосування інституту угод є укладення угоди про визнання винуватості. Розглядаючи доцільність запровадження інституту укладення угод у кримінальному провадженні, можна визначити наступне. Для обвинуваченого перевагами укладення угоди про визнання винуватості є, наприклад, уникнення невизначеності щодо покарання в суді.
     Потерпілий у свою чергу зацікавлений у швидкому відшкодуванні заподіяної кримінальним правопорушенням шкоди.
     Прокурору доцільно укладати угоду, оскільки можна зекономити час і засоби для доказування винуватості обвинуваченого, отримати інформацію щодо інших осіб, які скоїли кримінальні правопорушення та винуватість яких не можна довести без показань обвинуваченого, а також мати можливість усунення перспектив подальших апеляцій.
     Угода про визнання вини включає положення, за якими обвинувачений отримує поступки на заміну від своїх прав обвинуваченого, враховуючи і гарантоване конституцією право на судовий розгляд. Ті поступки, які отримують обвинувачені на заміну, можуть включати дозвіл на визнання вини в менш тяжкому злочині з тих правопорушень, в яких обвинувачується особа; дозвіл на визнання вини тільки за одним із декількох пунктів обвинувачення або отримання від імені держави рекомендацій суду про застосування менш тяжкого покарання під час винесення вироку.
     Переговори про визнання вини відбуваються між державою, яку представляє прокурор та обвинуваченим, якого представляє адвокат. Встановленої чинним законодавством структури переговорів не існує.
     Відповідно до ст. 472 КПК в угоді про визнання винуватості серед інших обставин зазначається беззастережне визнання підозрюваним, обвинуваченим своєї винуватості у вчиненні кримінального правопорушення (обов’язкова складова змісту угоди) та обов’язки підозрюваного чи
обвинуваченого щодо співпраці у викритті кримінального правопорушенні!, вчиненого іншою особою (якщо такі домовленості мали місце) (тобто необов’язкова, чи субсидіарна, складова змісту угоди).
     З огляду на роз’яснення Вищого спеціалізованого суду України з розгляду цивільних і кримінальних справ, міра покарання, узгоджена сторонами, має бути визначена в межах загальних засад призначення покарання, передбачених КК України.
     Іншими словами, унаслідок укладення угоди про визнання винуватості особі може бути призначене покарання лише в тих самих межах і за тими ж правилами, якими б керувався суд, призначаючи їй покарання за результатами повного кримінального провадження.
     Безпосередньо в законі передбачено належний механізм судового захисту прав обвинуваченого від незаконного впливу при укладенні угоди про визнання винуватості.
     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою впроваджено в практичну діяльність новели законодавства щодо укладання угод про визнання винуватості, так за 11 місяців поточного року направлено до суду 595 кримінальних проваджень з обвинувальним актом, з яких 59 з угодами про визнання винуватості.

О.Лаптінова, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури