На Луганщині поліцейські застерігають від незаконної вирубки ялинок

На Луганщині поліцейські застерігають від незаконної вирубки ялинок

 

В період новорічних свят працівники лісомисливських господарств стикаються з проблемою підвищення кількості фактів незаконної вирубки лісу, особливо ялинок, що є предметом адміністративного, а також кримінального правопорушення. З метою попередження незаконної вирубки ялинок співробітники поліції разом з працівниками лісомисливських господарств здійснюють спільне патрулювання лісосмуг та місць реалізації ялинок.

Так, з 18 грудня поточного року на території області розпочата операція «Ялинка», метою якої є запобігання незаконній вирубці лісу, реалізації незаконно отриманих ялинок та виявлення осіб, причетних до скоєння злочинів проти довкілля.

Протягом тижня тільки у місті Сєвєродонецьку правоохоронці притягнули до адміністративної відповідальності за ст. 160 КУпАП «Торгівля з рук у невстановлених місцях» двох осіб, що реалізовували «новорічних красунь» з порушенням чинного законодавства. Відповідальність за правопорушення передбачає накладення штрафу в розмірі до 119 грн. з можливістю конфіскації предметів торгівлі.

До відома: у відповідності до ст. 88-1 КУпАП «Порушення порядку придбання чи збуту об'єктів тваринного або рослинного світу, правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах» до відповідальності притягується не лише продавець ялинок, а й покупець з можливістю конфіскації предметів торгівлі та накладення штрафу в розмірі від 510 до 1700 грн.

Ст. 246 Кримінального кодексу України «Незаконна порубку лісу» передбачає покарання у вигляді штрафу від 5100 до 8500 грн. або позбавлення волі на строк до 3-х років.