В Сєвєродонецьку підбили підсумки правової допомоги населенню "сірої зони"

В Сєвєродонецьку підбили підсумки правової допомоги населенню "сірої зони"

Цього року активісти за підтримки Програми розвитку ООН розробили низку програм для покращення правової допомоги населенню Луганської області, особливо у селищах, прилеглих до лінії розмежування. Про це в ході прес-конференції, що відбулася 29 грудня в Кризовому медіа-центрі «Сіверський Донець» заявив менеджер програми ПРООН «Верховенство права та правосуддя для громад» у Луганській області Еміль Коренєв.

На конференції Еміль Коренєв презентував проект по роботі з поліцією. «В рамках проекту створено те, що громада не бачить, але ж відчує. Це створення кімнат конферен-зв’язку», - підкреслив Еміль Коренєв. Обладнання для кімнат отримали органи Національної поліції. Це 15 ноутбуків та 15 відеокамер, та сервери, які будуть забезпечувати роботу зв’язку. Техніка призначена для віддалених районів Луганщини, куди добиратись важко.

В прес-конференції взяли участь Максим Окопний, начальник Управління превентивної діяльності ГУНП в Луганській області та Андрій Наконєчний , начальник відділу дільничних офіцерів поліції, які отримали планшетні комп’ютери для дільничних офіцерів поліції Новоайдарського та Білокуракинського районів. Надання цих заходів міжнародної технічної допомоги спрямоване на забезпечення безпосереднього доступу співробітників поліції до баз даних, прискорення та підвищення ефективності роботи. Ця допомога стала черговим кроком розвитку співпраці ПРООН із Національною Поліцією поряд із системою відеоконференцзв’язку та тренінговою складовою щодо сучасних підходів в роботі поліції в аспектах взаємодії із громадою та реагуванням на гендерно обумовлене насильство.

Були представлені результати роботи щодо надання правової допомоги в Білокуракинському районі громадською організацією інвалідів Святителя Луки. Унікальний досвід реалізації проекту, ініційованого керівником організації В’ячеславом Ківшарем, включає такі аспекти, як надання правової допомоги тим верствам населення, які не мають фізичної можливості скористатися послугами системи БПД, адвокацію прав та можливостей людей з інвалідністю та сприяння початку діалогу із владою на нових цивілізованих демократичних засадах. Досягненням проекту є впровадження моделі соціалізації та адвокації через спортивні та творчі заходи, які дозволяють об’єднати вразливі групи та місцеву владу.

Підсумки проекту «Інтеграція безоплатної правової допомоги в прифронтових територіальних громадах Попаснянського району» в контексті програми ПРООН «Відновлення та розбудова миру» підбив Ігор Орел, керівник проекту.

Для інтегрування безоплатної правової допомоги від Сєвєродонецького місцевого центру з
надання безоплатної вторинної правової допомоги в громади Попаснянського району в
даному проекті забезпечено комунікаційну кампанію проекту, визначено правові запити в
сільських громадах, проведено презентації безоплатної правової допомоги (БПД) та надано
первинну правову допомогу від Сєвєродонецького МЦ в селах Попаснянського району.
Також проведено Школу параюристів. Крім того, активісти розробити і презентувати проект районної програми БПД.

Проведено соціологічне опитування з метою визначення правових запитів мешканців району. В ході опитування з’ясовано, що більш 57% потребують правової допомоги, та визначено основні питання, які потребуються консультування. Це невиплата заробітної плати, оформлення соціальних виплат, оформлення спадщини, тощо. За результатами опитування випущено інформаційні бюлетені, до яких увійшли матеріали, що розкривають вирішення найпопулярніших запитань до юристів.

«З вересня по листопад в рамках проекту проведено презентаційні правові мобільні приймальні у 12 селищах Попаснянського району, - відзначив Ігор Орел, - керівник проекту, - Зверталися за правовими консультаціями по 10-12 мешканців у кожному населеному пункті. Це питання щодо порядку призначення та отримання субсидій, визнання права власності на споруду, встановлення факту належності документу особі, оформлення права власності на житло, користування спадщиною на землю, виплата заробітної плати, та інші».

В рамках проекту проведено низку тренінгів. Це - тренінг для секретарів сільрад «Вчинення нотаріальних дій та дій, що прирівнюються до нотаріально-вчинених посадовими особами органів місцевого самоврядування», тренінг для працівників бібліотек району з метою використання можливостей бібліотек для надання дистанційної правової допомоги мешканцям місцевих громад, тренінг для працівників сільських рад «Деякі положення діючого законодавства у сфері містобудування та архітектури, безперешкодного життєвого середовища для маломобільних груп населення», тренінг для вчителів права шкіл району в методичному кабінеті управління освіти Попаснянської РДА, тренінг для соціальних вихователів «Організації громадянського суспільства як надавачі соціальних послуг: механізми регулювання та державного фінансування» у м.Попасна.

Розроблено та презентовано проекти районних програм. Це «Програма безоплатної правової допомоги населенню Попаснянського району на 2018 - 2019 роки», «Організація адміністративної послуги правового характеру «Встановлення права власності на житло малозабезпечених мешканців громад», «Набуття права власності органами місцевого самоврядування Попаснянського району на об'єкти безхазяйного нерухомого майна».

В рамках інформаційної кампанії випущено шість номерів інформаційного бюлетеня правової допомоги, до якого увійшли роз’яснення юристів щодо найбільш частих запитань, а також інформація про проект.

Представники проекту «Верховенство права», спеціалісти із громадської мобілізацїі Еміль Коренєв та Аліна Лебедєва представили також результати проектів адвокації прав молоді. Завдяки цим проектам, молодіжні ради створені та функціонують у Троїцькій, Красноріченській та Кремінській громадах. Участь молоді у розвитку громад підтримується також місцевою владою, що також є досягненням та результатом послідовної правці щодо створення відносин партнерства між ПРООН та громадами.

Присутні висловили побажання щодо продовження та розвитку дії проектів, спрямованих на надання правової допомоги, з окрема, в напрямку наближення правосуддя та зміцнення громадської безпеки у наближених до лінії розмежування громадах Золотого та Станиці Луганської, що в майбутньому може стати одним з напрямів розвитку проекту «Верховенство права».
 

Галерея зображень

В Сєвєродонецьку підбили підсумки правової допомоги населенню "сірої зони"
В Сєвєродонецьку підбили підсумки правової допомоги населенню "сірої зони"

Тетяна ВЕРГУН