Стан розгляду і вирішення звернень та особистого прийому громадян в Сєвєродонецькій місцевій прокуратурі за 2017 рік

     Відповідно до Конституції України, Закону України «Про звернення громадян» громадяни України мають право звернутися до органів державної влади, місцевого самоврядування, об'єднань громадян, підприємств, установ, організацій незалежно від форм власності, засобів масової інформації, посадових осіб відповідно до їх функціональних обов'язків із зауваженнями, скаргами та пропозиціями, що стосуються їх статутної діяльності, заявою або клопотанням щодо реалізації своїх соціально-економічних, політичних та особистих прав і законних інтересів та скаргою про їх порушення.
     На реалізацію цього права протягом 2017 року до Сєвєродонецької місцевої прокуратури надійшло 1113 звернень, що на 34% більше ніж в 2016 році.
     При цьому, у порівнянні з 2016 роком на 43 % зменшилась кількість звернень громадян, вирішених по суті та складає 480, що свідчить про те, що питання, які підняті в зверненнях громадян, не належать до компетенції органів прокуратури. Керуючись ст. 7 Закону України «Про звернення громадян» 473 звернення спрямовано до інших відомств для розгляду по суті.
     Проаналізувавши категорію та характер звернень громадян вбачається, що
277 звернення це звернення з питань досудового розслідування та питань, пов'язаних з кримінальним процесуальним законодавством. Динаміка надходжень даної категорії звернень у порівнянні з минулим 2016 роком також має тенденцію до зростання на 26 % або з 107 в 2016 до 117 в 2017 році..
     Для спрощення процедури звернення громадян в Сєвєродонецькій місцевій прокуратурі створено електронну скриньку для отримання електронних звернень - zvernennia.prok.sever@gmail.com
     Також в місцевій прокуратурі діє телефон «гарячої лінії» - 4-30-53.
     В місцевій прокуратурі постійно здійснюється особистий прийом громадян. В доступному та зручному для відвідувачів місці, знаходиться стенд з графіком прийому громадян, також надана інформація про прийом громадян керівництвом Генеральної прокуратури, апарата прокуратури Луганської області.
     Протягом 2017 року на особистому прийомі в Сєвєродонецькій місцевій прокуратурі прийнято 450 громадян, з них особисто керівником прокуратури – 70, що значно перевищує показник 2016 року, а саме протягом 2016 року на особистий прийом звернулось 213 громадян, з яких 36 – прийнято особисто керівником прокуратури.

І. Новохацька, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури