Роз’яснення про нарахування оплати за опалення в лютому місяці

За останній час, у зв’язку з надходженням чисельних скарг та звернень від мешканців міста з питання збільшення нарахувань оплати за централізоване опалення у житлових будинках в лютому місяці, особливо в тих будинках, де відсутні прилади обліку теплової енергії. Надаємо роз’яснення, які отримані від теплопостачального підприємства ДП «Сєвєродонецька ТЕЦ».

Тариф на послуги з централізованого опалення для населення, затверджений Постановою Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг України введений в дію з 01.10.2016р. та для абонентів житлових будинків без будинкових та квартирних приладів обліку теплової енергії складає 46,24 грн. за 1 кв.м. за місяць з ПДВ (20%), із розрахунковою температурою зовнішнього повітря - 1,7 0С.

Нарахування плати за послугу з централізованого опалення для населення у багатоквартирних будинках без засобів обліку теплової енергії виконується згідно пунктів 40-43 Постанови Кабінету Міністрів України від 21.07.2005 № 630 «Про затвердження Правил надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення та типового договору про надання послуг з централізованого опалення, постачання холодної та гарячої води і водовідведення» (із змінами внесеними Постановою Кабінету Міністрів України від 16.03.2017р № 156), а саме із застосуванням фактичної температури зовнішнього повітря для відповідного населеного пункту, яка враховується в уставленому тарифі на послугу з централізованого опалення в конкретному місяці та коригуючого коефіцієнту, який розраховується теплопостачальним підприємством згідно формул та механізму нарахування зазначених у вищезазначеній Постанові:

- фактична температура повітря в лютому 2018 року склала - 4,5 0С (згідно даних Луганського обласного центру гідрометеорології),

- коригуючий коефіцієнт склав 1,142132,

- період опалення 28 днів з 28 календарних днів,

таким чином згідно розрахунків тариф на 1 м2 опалювальної площі квартири складає:

46,24 грн./1м2 (затверджений тариф) * 1,142132 (коригуючий коефіцієнт) *1 (період тривалості опалювального періоду в лютому 28/28) = 52,8122 грн.

При збільшені температури повітря зменшується коригуючий коефіцієнт та тариф досягає затвердженого значення 46,24 грн/м2.
 

Начальник УЖКГ міської ради А.А. Ковалевський