Зміни у законодавстві про адміністративні правопорушення

     Згідно до Закону України "Про внесення змін до Кодексу про адміністративні правопорушення" посилена відповідальності особи за керування транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції.
     У відповідності до останнього - керування транспортними засобами в стані: алкогольного сп'яніння; наркотичного сп'яніння; під впливом лікарських засобів, в загалом переліченими у МОЗ і тими, що знижують увагу і швидкість реакції, передача керування транспортним засобом особі, яка перебуває в такому стані, а також відмова водія пройти огляд на предмет його стану спричиняють накладення штрафу на водія у розмірі 600 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, що становить 10 тис. 200 грн. та позбавлення права керування транспортним засобом протягом року.
     Тобто розмір штрафу збільшено в три рази та обов'язкове позбавлення права керування транспортним засобом протягом рок. Раніше такі правопорушення передбачали або штраф у розмірі 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (3 тис. 400 грн.) або позбавлення права керування.
     Також, якщо особа протягом двох років повторно вчинить будь-яке з вищезгаданих порушень, їй доведеться сплатити штраф у 1200 неоподатковуваних мінімумів, а саме 20 тис. 400 грн. і її позбавлять права керування транспортним засобом на три роки.
     Законом передбачено, що такі правопорушення, вчинені особою, яка двічі протягом року піддавалася адміністративному стягненню за керування транспортним засобом у стані алкогольного/наркотичного сп'яніння спричиняють накладення штрафу у розмірі 2400 неоподатковуваних мінімумів, що становить 40 тис. 800 грн.
     Штраф має бути сплачений порушником не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня вручення йому постанови про накладення штрафу, а в разі оскарження такої постанови - не пізніш як через п’ятнадцять днів з дня повідомлення про залишення скарги без задоволення.
     При цьому, згідно ст. 308 Кодексу України про адміністративні правопорушення у разі несплати правопорушником штрафу у строк, установлений законом, постанова про накладення штрафу надсилається для примусового виконання до органу державної виконавчої служби за місцем проживання порушника, роботи або за місцезнаходженням його майна.
     У порядку примусового виконання постанови про стягнення штрафу за вчинення адміністративного правопорушення з правопорушника стягується подвійний розмір штрафу, визначеного у відповідній статті цього Кодексу та зазначеного у постанові про стягнення штрафу;

І. Нікуленко, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури