Народна майстриня

Народна майстриня

Ця скромна трудівниця працює в Сєвєродонецькому вищому профучилищі з вечора до ранку. Сторожує, дбає щоб навкруги було охайно. Але Катерина Павлівна Толстоп’ятенко (на знімку) – не просто пенсіонерка, а народна майстриня Луганщини. Вже десять років веде популярний клуб «Натхнення», де займаються ті, хто створює різноманітні художньо-ужиткові твори. Знадобився її мистецький, педагогічний хист.

У свій час вона з відзнакою закінчила те ж училище, потім, після індустріально-педагогічного технікуму, повернулася сюди майстром виробничого навчання. Готувала фахівців з електротехніки, силікатних, гіпсових виробів (деякі досі прикрашають училище).

–До речі, – всміхається ветеран педагогіки, – практика у нас була в цеху, яким керував теперішній директор ВПУ Юрій Кіндратович Кузьмінов. Наші випускники працювали на багатьох будовах не тільки Сєвєродонецька. Адже ми вчили молодь навіть з Середньої Азії. Намагалися завжди бути з учнями – з ранкової гімнастики до вечірніх гуртків. Звісно, своїм дівчатам давала й життєві поради.

В училищі Катерина (вона й зараз по-молодому вродлива) познайомилася з майбутнім чоловіком. Той вчився тут на автокранівника – як згодом й один з їх синів. Саме для дому почала займатися ручним художнім вишиванням. Талановито, – отож поступово стала визнаним автором вишиванок, рушників, скатертин тощо. Вони несуть людям радість, відзначені на численних виставкаd - починаючи з профспілкових в училищі й далеко за межами Луганщини. Відома карта нашої області, вишита в їхньому клубі.

В кожному творі майстрині – щось самобутнє. Нові образи, творча, тонка, копітка праця, власні секрети, якими охоче ділиться з іншими. У знавців захоплення викликає також бездоганний виворіт вишивок дуже відповідальної Катерини Павлівни. Традиційність вона поєднує з сучасними напрямками. Незабаром одна з її робіт поїде до Південної Кореї. Українське народне мистецтво підкорює світ!

Семен ПЕРЦОВСЬКИЙ.