Безпека руху на дорогах

     Дорожньо-транспортні пригоди трапляються майже кожен день. На жаль часто з травмами, в тому числі серйозними або жертвами. В цьому випадку особа повинна нести кримінальну відповідальність. Статтею 286 Кримінального кодексу України передбачено відповідальність за порушення правил безпеки дорожнього руху та експлуатації транспорту, санкція (покарання) якої залежить від тяжкості наслідків.
     При наявності у потерпілого середньої тяжкості тілесних ушкоджень настає відповідальність за частиною першою ст. 286 КК України, санкція якої передбачає покарання у вигляді штрафу, виправних робіт, арешту або обмеженням волі на строк до трьох років, з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.
     Якщо потерпілому спричинено тяжкі травми або він загинув, відповідальність винна особа має нести за частиною другою статті 286 кримінального кодексу, санкція якої передбачає виключно позбавлення волі на строк від трьох до восьми років з позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років або без такого.
     Якщо ж порушення правил безпеки руху на дорогах призвели до загибелі кількох осіб, відповідальність винного настає за частиною 3 вказаної статті кримінального кодексу у вигляді позбавлення волі строком від п'яти до десяти років з обов’язковим позбавленням права керувати транспортними засобами на строк до трьох років.
     При вирішенні питання покарання суд враховує у кожному конкретному випадку ступінь тяжкості скоєного кримінального правопорушення, особу винного, пом’якшуючі і обтяжуючі обставини. Слід також звернути увагу на те, що правопорушення передбачене статтею 286 кримінального кодексу України, є виключно необережним, тому і покарання передбачене більш м’яке у порівнянні з покаранням за скоєння кримінальних правопорушень, аналогічних за наслідками але скоєних навмисно (наприклад: умисне спричинення тілесних ушкоджень, вбивство).
     Крім того, за частиною першою ст. 286 КК України суд може взагалі звільнити від кримінальної відповідальності, а кримінальне провадження закрити в результаті примирення сторін на підставі ст. 46 кримінального кодексу.
     Зазначене вище має беспосереднє відношення і до ситуації на дорогах міста Сєвєродонецька.
     Так, за 9 місяців 2018 року Сєвєродонецьким ВП ГУПН в Луганській області зареєстровано 335 дорожньо-транспортних пригод. Із них 52 факти внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань і розпочато кримінальне провадження, в зв’язку з наявністю у потерпілих тілесних ушкоджень.
     Сєвєродонецькою місцевою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво досудового розслідування кримінальних правопорушень, в тому числі і пов’язаних із порушенням правил безпеки руху на дорогах.
     За 9 місяців поточного року до Сєвєродонецького міського суду прокуратурою спрямовано 10 обвинувальних актів у кримінальних провадження за фактами скоєння дорожньо-транспортних подій з різними ступенями наслідків. Три кримінальні провадження закрито на підставі ст. 46 КК України, в зв’язку з примиренням потерпілого та обвинувачуваного. По п’яти – винні особи засуджені до різних видів покарань.

І. Джунь, прокурор Сєвєродонецької місцевої прокуратури